Απόψεις

Ομίχλη στο #μαντρί

Στο Βήμα της περασμένης  Κυριακής δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Εσείς στο μαντρί σας και εγώ στο δικό μου». Το ρεπορτάζ των Δημήτρη Χόνδρου και Άρη Ραβανού περιγράφει το παρασκήνιο της συνάντησης Χαρδαλιά-Καχριμάνη που έγινε στα Γιάννενα για να εξεταστεί η κατάσταση με τον CoViD-19.

Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συνάντησε «τοίχο» από τον περιφερειάρχη Ηπείρου ως προς την επιβολή ενός τοπικού lockdown: «Λέγεται ότι στη σύσκεψη με τον κ. Χαρδαλιά ειπώθηκε η φράση “εσείς στο μαντρί σας και εγώ στο δικό μου”, με την οποία ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ήθελε να δηλώσει -όπως λέγεται- ότι στην Περιφέρεια αυτός έχει τον έλεγχο», αναφέρει το κείμενο.

Ας κρατήσουμε από το ρεπορτάζ τον τίτλο και ας δημιουργήσουμε ένα υποθετικό ρεπορτάζ σε μια μεγάλης αναγνωσιμότητας αθηναϊκή εφημερίδα. Ας πούμε ότι αναφερόταν κάτι σαν το: «στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας με τον υπεύθυνο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., λέγεται ότι ειπώθηκε η φράση: “εσείς στο μαντρί σας και εγώ στο δικό μου”, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να δηλώσει -όπως λέγεται- ότι στην Ελλάδα αυτός έχει τον έλεγχο».

Φανταστείτε τι θα γινόταν από αντιδράσεις, κομμάτων, πολιτών, αρθρογράφων, κ.λπ. Τα social media θα έπαιρναν φωτιά, hashtag #μαντρί #στάνη #γίδιείσαικαιφαίνεσαι, θα ήταν στην επικαιρότητα για πολύ καιρό. Το θέμα θα έκανε «ΜΠΑΜ»! Αναλύσεις επί αναλύσεων  θα ήταν στην καθημερινή ατζέντα για μέρες. Πολιτικές μάχες περί ορολογίας και το αν είναι politically correct να χρησιμοποιείς ορολογία που προσδιορίζει άλλο είδος του ζωικού βασιλείου, θα μας απασχολούσαν για πολλά μερόνυχτα.

Στα Γιάννενα όμως όχι μόνο «ΜΠΑΜ» δεν έκανε το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ, αλλά, αντιθέτως, δεν προκάλεσε απολύτως καμία αντίδραση. Όταν διαβάζουμε μια δημοσίευση – είδηση που μας κινεί την περιέργεια, κάνουμε «πάρτι» στα social media με  διάφορες αναρτήσεις και σχόλια. Τώρα όμως τίποτε. Σιωπή. Σκέφτεσαι «μα καλά μόνο εγώ διάβασα ότι λέγεται πως είμαστε σε κάποιο μαντρί»; Και αναρωτιέσαι: «θα το διαψεύσει κανείς»;

Δεν εξετάζω αν ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε η φράση. Αυτό το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση σε τοπικό επίπεδο. Θέλω να πιστεύω ότι η φράση αυτή δεν ειπώθηκε, καθώς -και θα το γράψω όσο πιο politically correct μπορώ– η χρήση τέτοιων μεταφορών, ακόμη και εν τη ρύμη του λόγου, δεν θα ήταν ενθαρρυντικό σημάδι για το πώς αντιλαμβανόμαστε την σχέση πολιτών-εξουσίας.

Το να αναμένουμε και να διεκδικούμε μια διάψευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ανήκει στη γνωστή σφαίρα του «μην ασχολείστε με φημολογίες». Ανήκει στα δικαιώματά μας ως πολίτες. Για άλλα θέματα, ήσσονος σημασίας, δεν προλαβαίνουμε τις αναρτήσεις. Τώρα σιωπή, καμία αντίδραση, κενό.

Μέχρι να δούμε μια επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος, τοποθετούμαι εγώ και διαψεύδω ότι μπαίνω ή ανήκω σε μαντρί. Πλησιάζω σε μαντριά μόνο αν με φέρει ο δρόμος και φυσικά αν κάποιος κρατάει τα τσοπανόσκυλα μακριά, καθώς έχω και έναν σχετικό φόβο. Αναμένουμε λοιπόν νεότερα επί του θέματος. Σε αντίθετη περίπτωση «σε όλο τον κόσμο ξαστεριά, στα Γιάννενα ομίχλη».

Διαβάστε την απάντηση της περιφέρειας Ηπείρου εδώ

Σχετικά άρθρα

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά

«Αγώνας ταχύτητας» για την δημοπράτηση

Αλ. Καχριμάνης: «Κάναμε διακήρυξη με ό,τι λέει ο νόμος»