ΑπόψειςΚαθημερινά

Όχι και τόσο ταχείας ανίχνευσης…

Σε οποιαδήποτε άλλη ουρά θα ήταν μια μικρή, ανάξια λόγου, ένταση. Μια μεγάλης διάρκειας αναμονή, που καθυστερεί κόσμο από τη δουλειά του, κάποιος που διαμαρτύρεται, ένας άλλος που απαντάει. Συνηθισμένα πράγματα. Δεν αργεί να γίνει σούσουρο, αλλά απ' αυτά που λήγουν γρήγορα και ο θυμός εκτονώνεται εν τη γενέσει του. Σήμερα όμως δεν σχηματίστηκε μια οποιαδήποτε ουρά.

Νωρίτερα από τις 10, που ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού, ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω από το κτίριο της περιφέρειας, για να κάνει το περιβόητο (και δωρεάν) rapid (όχι και τόσο για κάποιους, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε) τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Η διαδικασία γινόταν γρήγορα αντιληπτή από τους πολίτες. Σχημάτιζαν τρεις σειρές, οι άνθρωποι, που λάμβαναν τα δείγματα, έβγαιναν και καλούσαν τρεις ή τέσσερις να εισέλθουν, γινόταν η εξέταση, ο καθένας έπαιρνε από ένα νούμερο με το γράμμα Α, Β Γ μπροστά, που δήλωνε τη σειρά, και μετά από ένα δεκάλεπτο –το πολύ τέταρτο- ένας άντρας –εξουσιοδοτημένος από την περιφέρεια ή τον ΕΟΔΥ ή την 6η ΥΠΕ ή την 1η ΤΟΜΥ, δεν γνωρίζουμε- φώναζε έναν έναν αριθμό και του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα. Ο ίδιος άντρας, στις 12 το μεσημέρι που η ουρά ήταν στην αιχμή της και έφτανε ως τα φανάρια της Πυρσινέλλα, περνούσε τακτικά ανάμεσα από το συγκεντρωμένο πλήθος και υπενθύμιζε τα δύο μέτρα που έπρεπε να κρατά ο ένας από τον άλλο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι αποστάσεις μεταξύ των πολιτών τηρούνταν σχεδόν ευλαβικά. Και η διαδικασία κυλούσε ομαλά, χωρίς παρατράγουδα. Εδώ κάπου θα τελείωνε ο σημερινός σχολιασμός μας, που θα κατέληγε με τους επαίνους μας προς την περιφέρεια Ηπείρου και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και όλους τους εμπλεκόμενους στην πρωτοβουλία για τη σχεδόν άψογη οργάνωση μιας κατά τ’ άλλα δύσκολης εξέτασης, που γρήγορα, αν χαθεί ο έλεγχος, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικό συνωστισμό. Και θα συνοδευόταν ενδεχομένως κι από έναν ψόγο προς όλους εκείνους που χλεύαζαν τη διαδικασία και θεωρούσαν εστία διασποράς του ιού το συγκεκριμένο σημείο και τη σχηματισμένη ουρά, πολλώ δε μάλλον όταν καθόλου δεν διαμαρτύρονται για τον πραγματικό συνωστισμό και την ανύπαρκτη τήρηση μέτρων (αποστάσεις, μάσκες, απολυμαντικά) λίγο παραπέρα στις καφετέριες της πλατείας Πάργης. Έτσι κάπως τα σχεδιάζαμε πραγματικά ικανοποιημένοι που στα δύσκολα έχουμε τρόπο να ανταποκρινόμαστε και να διαψεύδουμε Κασσάνδρες.

Μέχρι που εκείνος ο κύριος με τη βροντερή φωνή έφυγε από το πόστο του και κανέναν δεν άφησε στο πόδι του… Κι ενώ υποδειγματικά τηρούνταν τα μέτρα και όσα προβλέπονταν για τη διαδικασία και σιγά σιγά η ουρά, που σχηματιζόταν, μειωνόταν προς μεγάλη ανακούφιση όλων, η ένταση δημιουργήθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Καθώς δεν υπήρχε κανείς εκεί για να τα φωνάζει δυνατά και οι γυναίκες, που ανέλαβαν να κάνουν αυτή τη δουλειά, δίσταζαν να βγουν προς τα έξω με αποτέλεσμα να μην ακούγονται τα περισσότερα, οι πολίτες που ανέμεναν, αναγκάζονταν να πλησιάζουν προς την είσοδο και να έρχονται πολύ κοντά (πιο κοντά απ’ όσο πρέπει) ο ένας στον άλλο. Πολύ γρήγορα κάποιοι διαπίστωναν ότι άλλα νούμερα, μετά το δικό τους, ανακοινώνονταν, με αποτέλεσμα να ζητάνε να μάθουν τι απέγιναν οι δικές τους εξετάσεις. Κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν, φοβούμενοι ότι προσπερνιούνται τα δικά τους, γιατί είναι θετικοί. Δεν είναι και λίγο. Να βλέπουν συμπολίτες να φεύγουν ανακουφισμένοι στα δέκα λεπτά από τη λήψη του δείγματος και εκείνοι να συμπληρώνουν μισή ώρα στην αναμονή σε ένα σημείο με συνωστισμό, αβέβαιοι για το αποτέλεσμα.

Όταν τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα και ο κόσμος εκνευρισμένος να ζητά τον λόγο από τους ανθρώπους εντός του κτιρίου, που ανακοίνωναν μπερδεμένα και χαμηλόφωνα τα νούμερα και τα αποτελέσματά τους (βέβαια πόσα να κάνουν κι εκείνοι;), εμφανίστηκε ξανά εκείνος ο κύριος που λέγαμε παραπάνω και με την ίδια βροντερή φωνή άρχισε να επιπλήττει τον κόσμο που… δεν κρατούσε αποστάσεις και δεν άκουγε το νούμερό του. Αποδείχτηκε ότι αρκετοί –ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, επειδή τις κρατούσαν και μοιραία είχαν απομακρυνθεί ελαφρώς από την είσοδο- δεν είχαν ακούσει το δικό τους νωρίτερα και αναγκάστηκαν να παραμείνουν για μισή ώρα εκεί, ενώ άλλοι είχαν προσπεραστεί και χρειάστηκε να υπενθυμίσουν τον αριθμό.

Αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα και για άλλες δύο μέρες. Είναι πολύ σημαντική εξέταση για κάποιους που δεν έχουν χρήματα να την πληρώσουν ή αγωνιούν περισσότερο από άλλους ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ανάγκη να βεβαιωθούν ότι δεν νοσούν -είδαμε ανθρώπους υποβασταζόμενους να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να περιμένουν καρτερικά τα αποτελέσματά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους και πρωτίστως για την προστασία της υγείας όλων μας, είναι απαραίτητο να υπάρχει σ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κάποιος στην είσοδο του κτιρίου της περιφέρειας και να τη συντονίζει, για να αποφευχθούν εντάσεις σαν τη σημερινή, που μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες