Απόψεις

Μια όαση απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ

Μία από τις πολλές αγωνίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν. Παρόλο που στη χώρα μας η παραπαιδεία έχει εν πολλοίς υποκαταστήσει τη δουλειά των εκπαιδευτικών, είναι μεγάλο ζητούμενο για μας, που τα στέλνουμε σε δημόσιο σχολείο, αυτό να τους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, απρόσκοπτη πρόσβαση στη μάθηση, ερεθίσματα και κίνητρα για να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Σε μια χώρα με βαρύτατα και χρόνια κακοποιημένη παιδεία, αυτό το τελευταίο φαντάζει αδύνατο, όμως υπάρχουν ακόμη σχολεία που αντέχουν να υπάρχουν και να φτιάχνουν ανθρώπους, να προετοιμάζουν επιστήμονες, να διδάσκουν διά του παραδείγματος των εκπαιδευτικών τους ήθος, να μεταλαμπαδεύουν γνώση γόνιμη και όχι στείρα, να διατηρούν ψηλά ένα αξιακό σύστημα σε εποχές που όλα χαμηλώνουν.

Ένα τέτοιο σχολείο έχουμε την τύχη να λειτουργεί εδώ στην πόλη. Το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων έχει χρόνια τώρα αποκτήσει τη φήμη του σχολείου που λειτουργεί υποδειγματικά και με αξιοπρέπεια ακόμη και στα δύσκολα, όταν πολλά άλλα εγκαταλείπονται σε λειτουργία αυτόματου πιλότου. Οι γονείς, που έχουν στείλει εκεί τα παιδιά τους –πολλά από τα οποία σήμερα είναι ενήλικες- το επιβεβαιώνουν. Ομοίως κι εμείς με μικρότερα που φοιτούν τώρα στο συγκεκριμένο γυμνάσιο. Την έγνοια των εκπαιδευτικών για τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, τη φροντίδα με την οποία περιβάλλουν το σχολείο –κτίριο και ανθρώπινο δυναμικό- την ανά πάσα στιγμή διαθεσιμότητά τους σε γονείς και κηδεμόνες αντιλαμβάνεται κανείς άλλωστε από την πρώτη στιγμή που περνά το κατώφλι του σχολείου, στην πρώτη κιόλας ενημέρωση που γίνεται από τον διευθυντή του, Γιώργο Πλεύρη. Όλα τα παραπάνω γίνονται βεβαιότητες τον επόμενο καιρό, καθώς τακτικά οι γονείς λαμβάνουν μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο κινητό τους για κάθε τι που συμβαίνει στο σχολείο και η διεύθυνσή του κρίνει πως τους αφορά και πρέπει να γίνουν κοινωνοί του.

Στη διάρκεια της καραντίνας, με τα σχολεία κλειστά, καθηγητές και μαθητές παροπλισμένους, τα μηνύματα δεν έπαψαν να στέλνονται. Άλλα ενημερωτικά, άλλα εμψυχωτικά και ανθρώπινα –όλα στο γνωστό και οικείο πια πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και γνήσιας αλληλεγγύης. Σας ξενίζουν όλα αυτά; Τα βρίσκετε απίθανα και υπερβολές της υπογράφουσας; Δεν είναι. Μπορεί και να είναι και λίγα.

Ο τρόπος που το 1ο Γυμνάσιο λειτουργεί είναι άκρως καθησυχαστικός σε καιρούς δύσκολους και αγχωτικούς, όπως αυτοί που διανύουμε, επιβεβαιώνοντας τη συμβουλή που μας είχαν δώσει δικοί μας άνθρωποι κάποτε, ότι δηλαδή για να καταλάβει ένας γονιός σε ποιο σχολείο στέλνει καθημερινά το παιδί του, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να παρατηρήσει πώς δουλεύει ο διευθυντής του. Όχι ότι οι καθηγήτριες και καθηγητές του δεν δουλεύουν με ζήλο και έγνοια μεγάλη για τα παιδιά. Κάθε άλλο.

Πριν μία εβδομάδα, οι γονείς των μαθητών και μαθητριών του 1ου Γυμνασίου λάβαμε μια υπενθύμιση για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στο σχολείο από τα παιδιά μας και ταυτόχρονα μια αναλυτική και πλήρη ενημέρωση για το πώς κύλησαν οι δύο πρώτες εβδομάδες. Και πήραμε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης. Γιατί τα παιδιά μας είναι σε πολύ καλά χέρια και γιατί είμαστε τυχεροί πολύ που σε μέρες περίεργες και αλλόκοτες με τους εφήβους μας για χιλιοστή φορά να επαναστατούν ακραία για λογαριασμό άλλων, υπάρχουν και (δημόσιες μάλιστα) οάσεις ψυχραιμίας, λογικής και εγρήγορσης (κανονικής, όχι επίπλαστης). Μία απ’ αυτές βρίσκεται απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ, στην ιστορική Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Δωρεά στη «Φλόγα» στη μνήμη του Γ. Πλεύρη

Μείνετε αχόρταγοι, μείνετε τρελαμένοι!

Τιτίκα Τζάλλα

Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ο νέος κανονισμός λειτουργίας