Μέσα στην καταχνιά του πολύ υγρού πρωινού της Κυριακής, ελάχιστες από τις εικόνες, που γεμίζουν συνήθως το οπτικό πεδίο του περιπατητή, μπορούσε να αντικρίσει κανείς. Η ομίχλη ήταν πυκνή, η ορατότητα πολύ περιορισμένη. Ξαφνικά, όμως, μπροστά μας ξεπρόβαλλε αυτή η πολύ όμορφη εικόνα: ενός παιδιού που ταΐζει τους ανυπόμονους γλάρους.
Απόψεις

Ροκ ενθυμήματα

Η Λουκία Τζάλλα σχολιάζει σήμερα την παρουσίαση του «Ροκ Σταρ», την Black Friday, τον παραλίμνιο, την κυρά Φροσύνη και τις «Κυριακές στο πανί». Τα σχόλιά της συνοδεύει ένα παιδί, που ταΐζει τους γλάρους μέσα στην καταχνιά του κυριακάτικου, υγρού πρωινού.

Όταν πήγα στη «Σκάλα» την Παρασκευή το βράδυ, για να ακούσω και να δω τον χειμαρρώδη συγγραφέα του «Ροκ Σταρ» Στέφανο Τσιτσόπουλο είχα στον νου μου τη συνέντευξη, που έδωσε στον Ηπειρωτικό Αγώνα ο ίδιος, είχα τον συγγραφέα J.D. Salinger (Σάλιτζερ) στον «Φύλακα στη σίκαλη», που με είχε εντυπωσιάσει. Την ώρα εκείνη, όλοι βρίσκονταν στα τραπεζάκια έξω, καθώς το ήπιο χειμωνιάτικο απόγευμα ήταν με το μέρος τους. Έτσι, είχα την ευκαιρία να περιεργαστώ τον χώρο, που ήταν ό,τι πιο πρόσφορο για μια παρουσίαση βιβλίου σαν αυτή, να ταξιδέψω στον χρόνο και να φέρω μπροστά μου και τη δική μου ροκ εποχή. Με τον Κώστα Μπότσιο τον συμφοιτητή μου να μου φέρνει στην Κουγκίου ό,τι καινούριο κυκλοφορούσε στη μουσική ροκ σκηνή και με τον αξέχαστο Σάκη Μπασογιάννη να οργανώνει τα μνημειώδη πάρτι του με πολύ ροκενρόλ. Αυτή ήταν, λοιπόν, μια συγκέντρωση που άγγιξε και τις δικές μας ευαισθησίες. Η αληθινή τοποθέτηση στα πράγματα και η παντελής έλλειψη αυταρέσκειας και ακκισμού από όλους τους ομιλητές, έκανε την παρουσίαση του βιβλίου έξοχη. Με τον συγγραφέα στο τέλος, ακούραστο εργάτη του πνεύματος, να δίνει ρεσιτάλ γνώσεων. Διαβάστε το βιβλίο κι ίσως βρείτε κι εσείς στις σελίδες του πολλά προσωπικά στοιχεία σας.

Κοσμοσυρροή

Μας κατέκλυσαν οι ξένες εκφράσεις στη γλώσσα μας κι έτσι ζήσαμε την Black Friday κι εδώ στα Γιάννενα. Μακάρι εκείνη η συρροή του κόσμου στους πεζόδρομους και στους άλλους δρόμους στο κέντρο να μεταφράστηκε σε αγορές και να πήγε καλά η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα. Πάντως της Παρασκευής την εικόνα, με τους πολίτες να σπρώχνονται για να περάσουν στα πεζοδρόμια, πρώτη φορά τη συναντάμε στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Το ίδιο βράδυ ήσυχα ήταν τα πράγματα στους δρόμους της Λόρδου Βύρωνος και της Ανεξαρτησίας. Η καθημερινή κίνηση, μην πούμε ότι ήταν και λιγότερη από άλλες φορές. Και μόνο οι καφετέριες ήταν γεμάτες από νεολαία με έντονη παντού την μυρωδιά καλοκαιριού.

Παραλίμνιος, τουαλέτες και κουνούπια

Τις Κυριακές ο δρόμος οδηγεί σχεδόν πάντα στον παραλίμνιο. Κάποιοι από τους περιπατητές σταματούν, για να δηλώσουν ότι πρώτη φορά δεν βλέπουν σκουπίδια στον χώρο κι άλλοι να μιλήσουν για τη στάθμη της λίμνης, που όλο και κατεβαίνει. Ο ένας και μοναδικός συμπολίτης, ο Διογένης που γυρίζει όλα τα Γιάννενα και καταγράφει αρνητικά και θετικά της πόλης, σημειώνει πως δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες στα Γιάννενα. Κι αν έγινε προσπάθεια ανακαίνισης, η κατάσταση παραμένει η ίδια, εδώ κάτω στον μόλο, όπου υπάρχουν υποτυπώδεις. Όσο για εκείνες στο Γυαλί Καφενέ, έπρεπε να είχαν κλείσει από καιρό, καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης. Κι αναρωτιέται: Υπηρεσία υγιεινής υπάρχει στα Γιάννενα; Να επισημάνουμε και τούτο που μας συνέβη στη βόλτα μας στο παραλίμνιο. Δεχτήκαμε την επίσκεψη κουνουπιών χειμώνα καιρό. Μάλιστα ήρθε ως επιβεβαίωση το γεγονός ότι πολλά παιδιά οικογενειών, που κατοικούν στην περιοχή, είναι τσιμπημένα από κουνούπια κι αυτή την εποχή. Η κλιματική αλλαγή έβαλε τη σφραγίδα της στην ακτίνα δράσης των εντόμων, που είναι η αιτία για πολλές μεταδοτικές ασθένειες. Δεν εξολοθρεύονται εύκολα, να μην τα προκαλούμε κι από πάνω.

Ας το αναδείξουμε

Κι επειδή βρισκόμαστε στην περιοχή αυτή, την ώρα που περνάμε από την κυρά Φροσύνη, ανακαλούμε στη μνήμη μας πολλά για την ιστορία μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε, όπου πρέπει, κάποιο ιστορικό στοιχείο για το οποίο μας πληροφόρησε αξιόπιστη πηγή. Η κυρά Φροσύνη ενταφιάστηκε στους Αγίους Αναργύρους στο Στρούνι (Αμφιθέα). Στον χώρο αυτό γινόταν και το αντάμωμα-πανηγύρι των ταμπάκηδων της πόλης. Θα ήταν θετικό βήμα, που θα συνέβαλε στην αύξηση της τουριστικής κίνησης των Ιωαννίνων, αν κατασκευαζόταν εκεί ένα κενοτάφιο, στο οποίο να υπάρχει και επιγραφή με την επεξήγηση. Οι ξένοι θα το είχαν εκμεταλλευτεί αυτό και θα το είχαν αναδείξει ως ιστορικό μνημείο.

Ο δήμος γιορτάζει

Ο δήμος Ιωαννιτών μας υποδέχεται στην ομορφότερη εποχή του χρόνου με εκδηλώσεις και επίκεντρο τα παιδιά. Το νέο πρόγραμμα των γιορτών πήραν στα χέρια τους την Κυριακή το βράδυ, όσοι πήγαν να παρακολουθήσουν την ταινία του Αλμοδόβαρ στην αίθουσα Δημ. Χατζής «Καυτή σάρκα». Από τη Φιλαρμονική του δήμου στους δρόμους της πόλης, από το άναμμα του δέντρου, θεατρικά, πολλές συναυλίες και συμφωνικό ροκ, ως την προβολή της ταινίας Μαίρη Πόπινς, περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Δεν ξέρουμε τι καινούριο κομίζει η νέα δημοτική αρχή για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, θα το διαπιστώσουμε στην πορεία. Αυτό που ξέρουμε πολύ καλά σήμερα είναι η κοσμοσυρροή όλα τα βράδια στις «Κυριακές στο πανί». Είναι ένα δώρο, που μας εξασφάλισε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Είναι γιατί αγαπά και ο ίδιος το σινεμά, αν κρίνουμε από τις προσπάθειές του, ακόμη και όταν έφυγε από τη θέση του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, να λειτουργήσει κινηματογράφο στην πόλη -αν έβρισκε αίθουσα- προσφέροντας μάλιστα το προσωπικό του κινηματογραφικό αρχείο.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

«Ξέρω ποια είσαι» στις Κυριακές στο πανί

«Μάτα Χάρι» στις Κυριακές στο Πανί