Απόψεις

Είναι ζήτημα ισονομίας

Σχολιάσαμε το γεγονός ότι επιτρέπεται το κάπνισμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου και ο δήμος μάς απάντησε άμεσα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο διαβάσαμε άλλο ένα ρεπορτάζ αθηναϊκού μέσου σχετικά με τα αυστηρότερα μέτρα, που προβλέπονται στον αντικαπνιστικό νόμο, και την αποφασιστικότητα του υπουργείου Υγείας, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, να εφαρμοστεί καθολικά στη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ στα Γιάννενα, κάτι η ενεργοποίηση ομάδας πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση (θα θυμάστε πέρσι που έκαναν μια σειρά συναντήσεων με αρμόδιες αρχές), κάτι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν (έστω και σποραδικοί), κάτι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν (αν και κάποια «σβήστηκαν»), φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο έτοιμοι από άλλες ελληνικές πόλεις για την καθολική εφαρμογή του νόμου.

Όμως, όπως περιμένουμε από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους πελάτες τους να είναι συνεπείς και νόμιμοι, την ίδια (και μεγαλύτερη) αξίωση οφείλουμε να έχουμε και από τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους. Από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (και όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους του) μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου –όπως πέρσι- έτσι και φέτος υπάρχει μια ανοχή (για να το πούμε κομψά) σχετικά με το τσιγάρο που ανάβουν (εντός) δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πολίτες. Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, αισθητικής ή πολιτισμού. Πρωτίστως είναι ζήτημα ισονομίας.

Άλλος ένας δημόσιος χώρος, όπου το κάπνισμα επιτρέπεται και στον οποίο (όπως και στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου) είμαστε παραπάνω από σίγουροι ότι η δημοτική αστυνομία ουδέποτε έχει βεβαιώσει παράβαση και επιβάλει πρόστιμο είναι το φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών. Είναι προκλητικό (για να μην επικαλεστούμε την ηθική του πράγματος) άνθρωποι, που βγάζουν μεροκάματο από τη δουλειά τους, να πληρώνουν το τσουχτερό πρόστιμο, που τους επιβάλλεται όταν σε έλεγχο βρεθούν παραβάτες, και δημοτικές επιχειρήσεις ή υπηρεσίες να απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας και ατιμωρησίας. Αυτό έπρεπε να είχε διορθωθεί χθες.

Αν το πραγματικό ζητούμενο είναι η ισονομία, πρώτος ο δήμος Ιωαννιτών και οι επιχειρήσεις του οφείλουν να τη διασφαλίζουν και να την εγγυηθούν. Σίγουρα πάντως το να εξαιρούνται από τον νόμο και τις κυρώσεις, που προβλέπονται και επιβάλλονται σε δημότες, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουν.

Η απάντηση του δήμου

«Στο φουαγέ του Πνευματικού Κέντρου παρατηρήθηκε όντως παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου. Ωστόσο δεν θα επαναληφθεί. Ο Δήμαρχος απευθύνθηκε με έγγραφό του σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και στα νομικά του πρόσωπα για αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το κάπνισμα δεν επιτρέπεται και όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους, κατά τις πολύωρες συνεδριάσεις, επιθυμούν να καπνίσουν μπορούν να κάνουν χρήση του εξωτερικού χώρου».

Σχετικά άρθρα

Στη μόνη χώρα της Ευρώπης που διαφημίζεται ελεύθερα το κάπνισμα…

Νίκος Αλμπανόπουλος

Αλλαγή προσέγγισης λόγω αλλαγής συνηθειών

Γεωργία Χαλάτση

Μνήμη Σπύρου Δοξιάδη – Η μακράν μεγαλύτερη πανδημία όλων των εποχών και εξολοκλήρου ανθρωπογενής