Απόψεις

Πληθώρα εκδηλώσεων

Οι πολλές εκδηλώσεις του τριημέρου, ο μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου, οι υποψήφιοι και οι συγγενείς τους προς άγρα ψήφων, η αφώτιστη οδός Σίνα και τα μονόπρακτα του Μιχάλη Σπέγγου εντοπίστηκαν και σχολιάστηκαν από την Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει μια εικόνα από την προχθεσινή παρέλαση.

Ένα τριήμερο γεμάτο ήταν αυτό που μας πέρασε. Το ευχάριστο πλέον σ’ αυτή την πόλη είναι ότι έχουμε να επιλέξουμε, αν θέλουμε να πάμε κάπου το βράδυ. Να δούμε, ας πούμε, θέατρο, να δούμε μια ταινία, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε αν το τραβάει η όρεξή μας. Κι όχι πολύ ακριβά. Γιατί φθάσαμε σήμερα να υπολογίζουμε και το ένα ευρώ. Αλλά παρόλα αυτά, πρέπει να το πούμε, ότι τα μαγαζιά στον παραλίμνιο και όχι μόνο, είχαν την τιμητική τους.

Το έδεσμα της ημέρας

Η παρέλαση για την μεγάλη επέτειο της 25ης Μαρτίου μου φάνηκε κάπως πιο φτωχή από εκείνη της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων στις 21 Φλεβάρη. Και τούτο γιατί αυτή τη φορά δεν είδαμε να περνούν οι σύλλογοι από άλλες περιοχές, που δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα με τους νέους και τις παραδοσιακές φορεσιές κι είναι μια όμορφη εικόνα αυτή. Μας αποζημίωσε όμως η φιλαρμονική του δήμου, που σκόρπιζε ρίγη συγκίνησης με τους ήχους της. Ούτε πολύ κόσμο είχε, όπως διαπιστώσαμε. Σίγουρα ο καλός καιρός έπαιξε τον ρόλο του και το τριήμερο επίσης. Από το μεσημέρι και πέρα η πόλη και τα δρομάκια της κατελήφθησαν από μυρωδιές σκόρδου και μπακαλιάρου, το έδεσμα της ημέρας. Οι νοικοκυρές δεν υπάρχουν πια σήμερα -παρά ελάχιστες γιαγιάδες- για να μαγειρέψουν το παραδοσιακό φαγητό. Έτσι προτιμούν την ταβέρνα.

Ρηθέν που άφησε εποχή

«Άκσαν λάχανα τσ’ πατέρες κίνσαν μανοθυγατέρες». Κρατούσε ένα μικρό τετραδιάκι παλιά ο αξέχαστος διευθυντής μας σε σχολείο, ο δάσκαλος Τέλης Φόλλας και κατέγραφε παλιές γιαννιώτικες εκφράσεις. Το παραπάνω ρηθέν μας έχει μείνει όλων των δασκάλων, που συνυπηρετούσαμε μαζί του, γιατί το έλεγε συχνά ο καλός δάσκαλος, με συχνότητα και ένταση σε προεκλογική περίοδο. Τη σημασία του δεν την είχαμε πιάσει επακριβώς, αλλά τη μαντεύαμε, και ως σήμερα αν βρεθούμε μεταξύ μας την ξαναθυμόμαστε, όπως έγινε πρόσφατα όταν μεταξύ δασκάλων έκαναν την εμφάνισή τους υποψήφιοι…όλων των βαθμίδων. Αν ζούσε ο κύριος Τέλης, θα υπεραμύνονταν του ρητού του, λόγω της πληθώρας αυτής και της ανάγκης τους να είναι μέσα στα πολιτικά πράγματα. Κι εσείς διαλέγετε και παίρνετε.

Μορφωμένα πράγματα

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, και λόγω παρελάσεως, βγήκαν οι υποψήφιοι στους δρόμους και στις πλατείες για χαιρετούρες και για τη διανομή μικρών καρτών με τις φωτογραφίες τους. Ήδη συγκέντρωσα στην τσάντα μου έναν ικανό αριθμό υποψηφίων. Σ’ αυτόν τον αγώνα της διανομής των καρτών συμμετέχουν μάνες, θείτσες, αδελφές και ξαδέλφες των παιδιών τους, που στηρίζουν με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους. «Μουρφουμένα πράματα», όπως έλεγε κι ένας γνωστός οργανοπαίχτης του δήμου Ιωαννιτών. Και για να έρθουμε στα σημερινά δεδομένα, τα καταγραφόμενα στο διαδίκτυο σας μεταφέρουμε και τούτο: «Αν δεν είναι ο άνδρας και λίγο δημοτικός σύμβουλος, τι να τον κάνεις…».

Η οδός Σίνα

Μήπως είναι αυτός ο μοναδικός δρόμος στην πόλη που μένει σκοτεινός; Δεν είναι μόνο οι περίοικοι που τηλεφωνούν στο δήμο και δεν παίρνουν απάντηση στην αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Είμαστε κι εμείς οι πολίτες, που τυχαίνει να περάσουμε από τον δρόμο και διαπιστώνουμε του λόγου τους το αληθές. Αυτό μάλιστα έγινε την Κυριακή το βράδυ, όταν γυρίζαμε από την πλατεία Μαβίλη και χρειάσθηκε να περάσουμε από τον συγκεκριμένο δρόμο. Χαίρε σκότος αμέτρητο.

Τα μονόπρακτα του Μιχάλη Σπέγγου

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στον πολυχώρο «Ρότα», κάποιοι Γιαννιώτες, μεταξύ ποτού και κουβέντας για τα αγαπημένα τους Γιάννενα, απόλαυσαν τον «Χορό των προγόνων» του Μιχάλη Σπέγγου. Πρόκειται για την ιστορία μας από μια άλλη οπτική γωνία. Ήταν εκεί κι ο συγγραφέας και δε συστήθηκαν μόνο μεταξύ τους, αλλά θυμήθηκαν πολλά από τα νεανικά τους χρόνια, λίγο πριν αφήσουν την πόλη τους και γίνουν κάτοικοι Αθηνών. Την προχθεσινή θεατρική παράσταση, που δίνεται κάθε Δευτέρα στον χώρο αυτό, την παρακολούθησαν μέλη του Συλλόγου αποφοιτησάντων από την ιστορική Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Ο Τρωικός πόλεμος πέρα από τον μύθο

Ηπειρωτικός Αγών

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Εορτασμός στην σκιά του πολέμου

Γεωργία Χαλάτση