Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011
|

Το μπέρδεμα του Κιάμου σ’ ένα λούνα παρκΜια παρέα πιτσιρικάδων κοντά στην κυρά-Φροσύνη, μία έφηβη που κοιτάζει με προσήλωση το σκοτάδι στη λίμνη και δύο-τρεις μεσήλικες που βαδίζουν γρήγορα -σαν σε άσκηση- στην ευθεία μπροστά από το ξενοδοχείο «Ντι-λακ». Κάποια σημεία στη διαδρομή είναι τελείως σκοτεινά. Τα δύο τζαμιά στα τείχη του Κάστρου μόλις που φωτίζονται. Ίδια ερήμωση και στον Μάτσικα. Τα τραπεζοκαθίσματα στις υπαίθριες κατασκευές των εστιατορίων είναι σχεδόν άδεια.

Ο μοναδικός άνθρωπος που αντιστέκεται στην ησυχία και το σκοτάδι είναι ο ιδιοκτήτης του λούνα-παρκ στην πλατεία Μαβίλη. Για κάποιον λόγο το γιορτάζει δεόντως. Από τα ηχεία και απ’ άκρη σ’ άκρη ακούγεται ο τραγουδιστής Κώστας Κιάμος: «Απόψε φόρα τα καλά σου και γι’ αγάπη ετοιμάσου γιατί όπως φαίνεται θα γίνει μπέρδεμα». Ο ιδιοκτήτης είναι και ο μόνος που χαίρεται το τραγούδι. Στο σταματημένο καρουζέλ με τα αλογάκια βρίσκονται μόνο δύο τύποι που προσπαθούν να το επιδιορθώσουν. Τα συγκρουόμενα είναι παρκαρισμένα στο σκοτάδι. Ένας μπαμπάς με τον γιο του παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με μια μπάλα. Σε λίγο φεύγουν και εκείνοι. Ενώ παίρνω βίντεο με το κινητό, ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ φωνάζει μέσα από την καντίνα με τα αρκουδάκια: «Φιλαράκο για την πάρτη σου τραβάς;». Αν βάλεις μουσική στα λόγια του θα μπορούσε να είναι το επόμενο τραγούδι.

Στα Γιάννενα υπάρχει χώρος για λούνα παρκ. Είναι λίγα μέτρα πιο πάνω, δίπλα στο παλιό καφέ-μπαρ «Σταθμός». Εκεί ήταν πάντα. Τώρα είναι γκαράζ. Με την επίφαση του ρομαντισμού και της παιδικής νοσταλγίας που σηματοδοτεί ένα παιχνίδι με αλογάκια, στην προκυμαία της λίμνης έχει εγκατασταθεί η αισθητική της λαϊκής πίστας. Οι κουβέντες και η μουσική υποτίθεται ότι ψυχαγωγούν, αλλά τελικά εξοικειώνουν τα παιδιά με το θόρυβο και την αυθαιρεσία: σημαντικός είναι όποιος ακούγεται πιο δυνατά. Στον επισκέπτη δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Κιάμος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πόλη και το συγκρουόμενο αυτοκίνητο εμβληματικό όσο το άγαλμα του Μαβίλη.
Δεν θα παίξουν φυσικά τα παιδιά με αγάλματα, ούτε θα διασκεδάσουν με περίπατο. Πρέπει πράγματι να βρούμε το πιο ωραίο σημείο για να παίξουν και να φωνάξουν με την ψυχή τους. Εμείς τον ζωτικό χώρο όμως τον δίνουμε στους μεγάλους για να τη βρουν με το μπέρδεμα του Κιάμου. Τα παιδιά δεν μας ενδιαφέρουν και πολύ. Αν μας ενδιέφεραν θα φροντίζαμε γι’ αυτά, για το παιχνίδι και την αισθητική τους.


3.5 / 5 (10 Ψήφοι)

ΑΝΤΩΝΗΣ | 03-18-11, 20:13

ΔΕΣΤΟ ΑΛΛΙΩΣ....
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΣΕ ΜΕ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ,ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ;;;

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

31.10.15 | Ο "Θείος Βάνιας" στο Πνευματικό...