Τρίτη άποψη

Μωυσής Ελισάφ – Ένα σχόλιο για τη σύνθετη πραγματικότητα των ημερών μας

Ένα σύντομο σχόλιο του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ στον Ηπειρωτικό Αγώνα σχετικά με τη στείρα αντιπαράθεση, που πλήττει τη δημοκρατία και μεταβάλλεται σε αναμέτρηση για τη διεύρυνση του καθενός «εμείς» σε βάρος του απέναντι.

«Βρισκόμαστε στη δίνη μιας συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, που βαθμιαία μετατρέπεται σε μια πολύπλευρη οικονομική -και όχι μόνο- κρίση. Παράλληλα, η εξωτερική απειλή ενισχύει την ανασφάλεια και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας.

Στον καλπασμό των αναπάντεχων γεγονότων διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τελείως την κατεύθυνση που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ως άτομα, ως συλλογικότητες, ως δήμοι, ως οργανωμένη πολιτεία. Είναι ίσως σήμερα απολύτως αναγκαίο να επικρατήσει η συναίνεση, η συνεργασία και ο σεβασμός της όποιας διαφορετικότητας. Είναι η ώρα της άρσης των άγονων πολιτικών / κομματικών / παραταξιακών αντιπαραθέσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε ως κοινωνίες στην άβυσσο των ανομολόγητων πολλές φορές παθών μας και των άμετρων φιλοδοξιών μας.

Οι πολιτικές / ιδεολογικές / παραταξιακές διαφορές είναι σεβαστές και αναγκαίες για τη δημοκρατία. Ωστόσο, η εμμονή σε αυτές για τη διαμόρφωση κάποιων εκ των υστέρων «εμείς» δεν πλήττει μόνο καίρια τη δημοκρατία, συντηρεί επιπρόσθετα μια άγονη διχοτόμο που ταλανίζει τον τόπο μας με μόνο κριτήριο την κατάληψη της εξουσίας, που δυστυχώς για πολλούς εξακολουθεί να παραμένει αντικείμενο άκρας φιλοδοξίας, πλεονεξίας και λυσσαλέας σύγκρουσης.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η δημόσια διαβούλευση και αντιπαράθεση να μεταβάλλονται σε αναμέτρηση που στόχο έχει τη διάσωση ή και διεύρυνση του καθενός «εμείς» σε βάρος του απέναντι. Έτσι, τα όποια προβλήματα ανακύπτουν -και είναι πολλά- να μετατρέπονται σε όπλα για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων. Και ενώ η επίλυσή τους είναι ο σκοπός, αυτές μετατρέπονται σε μέσα, δηλαδή εργαλεία και έτσι προκύπτει το καταστροφικό δυαδικό και διχοτομικό σύστημα «εμείς» και «οι εχθροί μας», που αποτελεί και το σκοτεινό σημείο της δημοκρατίας.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι και δεν επιτρέπουν λάθη και προ πάντων δυστυχώς δεν παρέχουν συγγνώμη. Απαιτείται να απεγκλωβιστούμε από τη στρεβλή λογική της άγονης αντιπαράθεσης, των ανυποστήριχτων «βεβαιοτήτων», των ιδιοτελών προσδοκιών που υποσκάπτουν την πολιτική, μαζί και τη σκέψη των πολιτών και στο τέλος την ίδια τη δημοκρατία και ας προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στη διαχείριση αυτής της εφιαλτικής καθημερινότητας που βιώνουμε.

ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ
Δήμαρχος Ιωαννίνων»