Αίθουσα ΣύνταξηςΑθλητικά

Η προϊστορία με Ολυμπιακό και το πρώτο ματς στην….Πάτρα!

Η αναμέτρηση Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα που θα γίνει την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022, θα είναι η 27η των δύο ομάδων, στο νυν αλλά και στο παλιό Καραϊσκάκη, όπως στο ΟΑΚΑ και στη Ριζούπολη που χρησιμοποιούσε για έδρα του ο Ολυμπιακός.

Εξαιρουμένου του πρώτου αγώνα στην Α’ Εθνική με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό της σεζόν 1974-75 που έγινε στην Πάτρα, λόγω τιμωρίας των ερυθρόλευκων με αποκλεισμό έδρας. Στις προηγούμενες 26 αναμετρήσεις, χωρίς να υπολογίζεται ο περυσινός αγώνες των πλέι οφ, για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, καταγράφονται 22 νίκες του Ολυμπιακού και 4 ισοπαλίες. Τα Γιάννινα δεν μπόρεσαν να κερδίσουν ποτέ στον Πειραιά για το πρωτάθλημα.

Στο περασμένο πρωτάθλημα 2021-22, στο ματς του α’ γύρου στα Γιάννινα που έγινε στις 17 Οκτωβρίου 2021 κέρδισε ο Ολυμπιακός με σκορ 2-1. τα γκολ των ερυθρόλευκων σημείωσαν Ακιμπού Καμαρά, Ελ Αραμπί και το γκολ του ΠΑΣ με πέναλτι ο Εραμούσπε. Στο παιχνίδι του β’ γύρου στις 23 Ιανουαρίου 2022 κέρδισε με σκορ 2-0 ο Ολυμπιακός με γκολ που σημείωσαν οι Μασούρας (4’) και Τικίνιο (88’). Για το ματς του Φαλήρου της περσινής σεζόν σημειώναμε μεταξύ άλλων στον «Η.Α»: «Η επικράτηση των ερυθρόλευκων είναι δίκαια και χωρίς καμία σκιά. Όχι ότι έπαιξαν σπουδαίο ποδόσφαιρο, αλλά γιατί βρήκαν έναν ΠΑΣ Γιάννινα αποδεκατισμένο από τραυματισμούς και κρούσματα κορονοϊού, παίζοντας με ενδεκάδα ανάγκης. Δεν αγωνίστηκαν έξι βασικά στελέχη, παίκτες κλειδιά που όταν η ομάδα ήταν κομπλέ μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Δεν αγωνίστηκαν για τους παραπάνω λόγους οι Ντομίνγκεθ, Πίρσμαν, Λοντίγκιν, Σνάιντερ, Περέα, Γκαρντάφσκι. Αλλά και κάποιοι παίκτες που ήταν στον πάγκο ήταν εξαντλημένοι από τη νόσο που πέρασαν και δεν είχαν τις δυνάμεις να βοηθήσουν όσο θα έπρεπε. Έτσι ο Ηρακλής Μεταξάς για να συγκροτήσει ενδεκάδα έκανε «αλχημείες», ξεκινώντας τον Οικονομόπουλο αριστερό μπακ μετά από αρκετό διάστημα αποχής, έβαλε σέντερ φορ τον σέντερ μπακ Παντελάκη και υποχρεωτικά επανέφερε στην ενδεκάδα παίκτες που είχαν καιρό να αγωνιστούν όπως οι Παναγιώτης Τριάδης και Σιόντης. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΣ στάθηκε με αξιοπρέπεια, αποχωρώντας με ψηλά το κεφάλι από το Καραϊσκάκη. Βέβαια ακούγεται λίγο παράξενα το να λες φεύγεις περήφανος αλλά…ηττημένος, γιατί η κάθε ομάδα θέλει πάντα να κερδίζει. Όμως άλλο το «θέλω» και άλλο το «μπορώ». Όταν παίζεις χωρίς έξι βασικούς παίκτες και με ορισμένους άλλους να είναι τυπικά στον πάγκο για να μην είναι αυτός άδειος και έχεις απέναντι τον Ολυμπιακό, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα».

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙ ΟΦ

Για τα πλέι οφ της περσινής σεζόν 2021-22 το πρώτο ματς έγινε στα Γιάννινα στις 20/3/2022. Οι δύο ομάδες να αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1. Στο 45’ ο Ελ Αραμπί έκανε το 0-1 και στο 70’ ισοφάρισε ο Περέα σε 1-1. Το ματς στο Καραϊσκάκη έγινε στις 1/5/2022 με διαιτητική παρωδία του Καραντώνη που κράτησε δέκα λεπτά αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στο διάστημα αυτό ο Ολυμπιακός πέτυχε το γκολ της νίκης, σφραγίζοντας το σκορ σε 3-2! Τα γκολ: 6’ Ελ Αραμπί 1-0, 43’ Ροντρίγκες 2-0, 45’ Περέα 2-1, 80’ Σνάιντερ 2-2, 98’ Λόπες 3-2.

Ο “Ηπειρωτικός Αγών” όπως περιέγραψε το πρώτο ματς Ολυμπιακός – ΠΑΣ 3-1 που έγινε στις 10 Μαίου 1975 στην Πάτρα

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΠΑΣ και Ολυμπιακός τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής την σεζόν 1974-75. Στο παιχνίδι του α’ γύρου (12/1/1975) κέρδισε στα Γιάννινα με σκορ 2-0 ο Ολυμπιακός με τέρματα που σημείωσαν οι Δεληκάρης και Σιώκος. Ο ΠΑΣ είχε δοκάρι με τον Μηνά Βογιατζή. Το ματς του β’ γύρου έγινε στην Πάτρα το Σάββατο 10 Μαΐου 1975, επειδή ήταν τιμωρημένο το στάδιο Καραϊσκάκη. Έγινε ένα σκληρό παιχνίδι που έληξε με σκορ 3-1 υπέρ του Ολυμπιακού. Συγκλονιστική παρουσία είχαν και οι οπαδοί του ΠΑΣ που ταξίδεψαν με δεκάδες λεωφορεία για την Πάτρα. Στο 16’ ο Λοσάντα με κεφαλιά έκανε το 1-0, για να ισοφαρίσει ο ΠΑΣ στο 40’ με τον Κοντογιωργάκη που έκλεψε τη μπάλα από τους Γκλέζο, Περσίδη και πλάσαρε τον Κελεσίδη. Το α’ ημίχρονο ήταν αμφίρροπο και έληξε με σκορ 1-1. Στην επανάληψη φάνηκε πιο αποτελεσματικός ο Ολυμπιακός, παίρνοντας τη νίκη, καθώς στο 58’ ο Κρητικόπουλος έκανε το 2-1 και στο 60’ με σουτ ο Καραβίτης το τελικό 3-1. Διαιτητής ο Κολυρόπουλος. Στην κριτική του αγώνα ο απεσταλμένος του «Ηπειρωτικού Αγώνα» Γιώργος Κυρούσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αν ο ΠΑΣ άντεχε λίγο στο β’ ημίχρονο, παίζοντας και χωρίς τον Αλβαρέζ, θα μπορούσε να κρατήσει το 1-1. Αλλά δεν στοίχησε και πολύ η ήττα από τον Ολυμπιακό, καθώς ήταν καλή η εμφάνιση της ομάδος που θα πάρει σε άλλα ματς τους βαθμούς». Από τα …παραλειπόμενα του αγώνα ξεχωρίζει μια φάση όπου σούταρε ο Καραβίτης, αλλά του βγήκε το παπούτσι και πήγε στο κεφάλι φωτογράφου, πάντως όχι του Σταμούλη! Επίσης σε πηγαδάκι φιλάθλων των δύο ομάδων έξω από το γήπεδο της Αγιάς στην Πάτρα, όταν φίλος του Ολυμπιακού ρώτησε αν ο ΠΑΣ πουλάει τον Μοντέζ που ήταν ο καλύτερος του αγώνα, φίλαθλος του ΠΑΣ του απάντησε: “Δώστε μας τους Δεληκάρη, Γκλέζο, Δαβουρλή και Κυράστα, για να σας δώσουμε τον Μοντέζ”!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Δαρίβας): Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Συνετόπουλος, Σιώκος, Περσίδης, Καραβίτης (85’ Αγγελής), Λοσάντα (83’ Σταυρόπουλος), Βιέρα, Κρητικόπουλος, Κυράστας, Δαβουρλής.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αντώνης Γεωργιάδης): Ντουντούμης, Γραμμενιάτης, Βέργος, Σιόντης, Χατζηκαπετάνης, Μάντος (62’ Θωμάς), Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Βογιατζής, Γκλασμάνης, Μπρεντάνος.

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε προπονήσεις ο Τούτου αλλά πάλι αποχώρησε με ενοχλήσεις

Πικρός υποβιβασμός και αβέβαιο μέλλον του ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Φουλ για νίκη ο ΠΑΣ με σύμμαχο την παράδοση