Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Μωσαϊκό υποψηφιοτήτων, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Πρωτόγνωρο είναι το σκηνικό, που διαμορφώνεται στον δήμο Ιωαννιτών ενόψει των εκλογών του Μαΐου, καθώς ο αριθμός των παρατάξεων ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τις δέκα, με το ενδεχόμενο προεκλογικών συνεργασιών να απορρίπτεται… μετά βδελυγμίας.

Η απλή αναλογική, ο παρεμβατισμός των κομμάτων, αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες ενισχύουν τις διασπαστικές τάσεις, με το βλέμμα να στρέφεται πλέον στο σκηνικό, που θα διαμορφωθεί την επομένη των εκλογών, καθώς θα δοκιμαστεί στην πράξη και η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου.
Πιο μπροστά από τις υπόλοιπες παρατάξεις είναι αυτές, που έχουν αναφορά στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του δημάρχου Θωμά Μπέγκα έχει από καιρό ξεκινήσει τις επαφές της στις δημοτικές ενότητες, ενώ την Κυριακή οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση μελών και φίλων. Στα υπέρ της και το ότι έχει ήδη έτοιμο τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου, καθώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκφράσει τη διάθεση να συνεχίσουν, με εξαίρεση τους ενδιαφερόμενους να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και 2-3 άλλους, που ενδέχεται να αποσυρθούν.
Σαν έτοιμη από καιρό εμφανίζεται και η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», με επικεφαλής τον Μωυσή Ελισάφ. Μετά από ένα διάστημα διαβουλεύσεων, η κάθοδος στον στίβο των δημοτικών εκλογών ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου και αυτή την περίοδο συνεχίζεται η οργάνωση της, με τη συγκρότηση θεματικών επιτροπών και συζητήσεις για οργάνωση δομών ανά δημοτική ενότητα. Τακτική είναι και η παρουσίαση προγραμματικών θέσεων για σημαντικά ζητήματα μέσω της ιστοσελίδας της παράταξης και των κοινωνικών δικτύων, ενώ από στελέχη της παράταξης τονίζεται πως έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% η συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
Με σχετική καθυστέρηση μπαίνουν στην εκλογική μάχη οι παρατάξεις της κεντροδεξιάς, καθώς υπήρξε μακρά περίοδος αναζήτησης και προβληματισμού. Η Τατιάνα Καλογιάννη θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, έχοντας ωστόσο τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στον αντίποδα, ο Νίκος Γκόντας, που ανακοίνωσε χθες πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, έχει μεν συγκροτημένη παράταξη, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο φυγής αρκετών δημοτικών συμβούλων της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», που είτε θα επιλέξουν να πάνε σπίτι τους, είτε θα μεταπηδήσουν –κυρίως για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης- στην παράταξη Καλογιάννη.
Στον χώρο της κεντροδεξιάς «χρεώνεται» και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, αν και τα μέλη της απορρίπτουν τις κομματικές ταμπέλες. Έχοντας έναν σταθερό πυρήνα και πετυχαίνοντας να εντάξει νέο «αίμα» στο δυναμικό της, αποφάσισε να αντισταθεί στις «Σειρήνες» των συνεργασιών και θα κατέλθει αυτόνομη, θέλοντας να έχει ρυθμιστικό ρόλο την επομένη των εκλογών.
Στους σίγουρους προσμετρώνται η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πιθανότατα όχι με επικεφαλής τον Δημήτρη Τασιούλα, και η Αριστερή Παρέμβαση για τα Γιάννενα με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα.
Τα δύο κομμάτια, που λείπουν για να συμπληρωθεί το παζλ των υποψηφιοτήτων στον δήμο, είναι αυτά των παρατάξεων «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» και ΔΡΑΣΗ με σημερινό επικεφαλής τον Βασίλη Καφαράκη, μετά τον θάνατο του Στέφανου Σκοπούλη και την αποχώρηση του Σωτήρη Μαλάμου. Το ενδεχόμενο να κατεβάσει ψηφοδέλτιο η ΔΡΑΣΥ θεωρείται ισχυρό, καθώς τα κατάφερε και σε εποχές που δε βοηθούσε ο εκλογικός νόμος, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την παράταξη, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ένας εκ των τριών δημοτικών συμβούλων, ο Βαγγέλης Καραμπίνας, έχει δηλώσει ότι θα είναι στο πλευρό του Μ. Ελισάφ, ενώ πολλά ακόμη μέλη λοξοκοιτούν είτε προς την παράταξη Ελισάφ είτε προς την παράταξη Μπέγκα. Αλλά, ακόμη και αυτοί που τάσσονται υπέρ της αυτόνομης καθόδου, δε συμφωνούν στο σύνολό τους με την επιλογή Νάτση ως επικεφαλής.
Πέραν αυτών, ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι με ανεξάρτητες παρατάξεις έχουν εκδηλώσει ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς και ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Ρούκας, ωστόσο ο βαθμός του εγχειρήματος δυσκολεύει, με βάση την πληθώρα των υποψηφιοτήτων.
Αυξάνεστε και πληθύνεστε και… τον δήμο κατακυριεύσατε, λοιπόν, με την προεκλογική περίοδο στον δήμο Ιωαννιτών να έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν λίγους μήνες.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας