ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Δικός της» στις Κυριακές στο Πανί

Η αμερικανική αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Δικός της» (Her, 2013, 126΄), σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Σπάικ Τζονς, θα προβληθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στο πλάισιο του κύκλου προβολών «Κυριακές στο Πανί».

Η αφήγηση διαδραματίζεται στο μάλλον εγγύς μέλλον. Ο κεντρικός ήρωας της αφήγησης, ο Theodore Twombly ζει μια μοναχική ζωή και βιώνει το συναισθηματικό κενό ενός πρόσφατου χωρισμού. Συγγραφέας «προσωπικής αλληλογραφίας» βρίσκει μια απροσδόκητη διέξοδο στο προσωπικό του συναισθηματικό (και όχι μόνο) αδιέξοδο σε μια τεχνολογική εξέλιξη: εγκαθιστά στον προσωπικό υπολογιστή του τη νέα έκδοση του Λειτουργικού Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Theodore αναπτύσσει μια προσωπική σχέση με ό, τι συνιστά τη διεπαφή (Interface) του Λειτουργικού Συστήματος: τη γυναικεία φωνή. Έτσι, ενεργοποιώντας το, γνωρίζει τη «Σαμάνθα», μια χαρούμενη γυναικεία φωνή, που αποδεικνύεται διορατική, ευαίσθητη αλλά και εξαιρετικά αστεία. Όταν όμως οι ανάγκες και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, σε συνδυασμό με τις δικές του, η φιλία τους βαθαίνει και μια ασυνήθιστα ρομαντική διάθεση αναπτύσσεται μεταξύ τους.
Πρωταγωνιστούν οι Χοακίν Φοίνιξ, Ρούνεϊ Μάρα, Σκάρλετ Γιόχανσον, Έιμι Άνταμς, Ολίβια Ουάιλντ κ.ά.

Η προβολή της ταινίας εντάσσεται στο αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη, που πραγματοποιεί το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος». Θα προηγηθούν, στις 7 το απόγευμα, ομιλίες της φιλόλογου Ελένης Νούτσου και του καθηγητή Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Βιρβιδάκη.

Σχετικά άρθρα

«Οι καταραμένοι» του Βισκόντι στο Εργαστήρι «Φιλοσοφία & Κινηματογράφος»

Φιλοσοφία και Κινηματογράφος με «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»

«Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» με συζήτηση και μουσική