ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Zagori Fiction Days με πρότυπο το Sundance Festival

Ημέρες... μυθοπλασίας διάγει η περιοχή, με το Zagori Fiction Days για τρίτη συνεχή χρονιά να πραγματοποιείται στη Βίτσα και την εκκίνηση να δίνεται σήμερα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα Γιάννενα, με τον ηθοποιό Γιώργο Χωραφά και τον σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη.

Αντικείμενο της διοργάνωσης είναι οι τηλεοπτικές μυθοπλασίες, οι οποίες αποτελούν «όχημα» για συναντήσεις καλλιτεχνών, παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου, για την ανταλλαγή ιδεών και για έμπνευση.
Σκοπός και ευχή της διοργάνωσης είναι να προσελκύσει, αλλά και να αναδείξει ταλέντα, βοηθώντας τη δημιουργία νέων ποιοτικών παραγωγών. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, κινούνται και οι δύο φορείς που συμπράττουν σε αυτόν τον σκοπό, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Series Balkans με έδρα το Παρίσι και Επέκεινα Χώρα με έδρα την Βίτσα.
Χωρίς κρατική βοήθεια αρχικά, η οποία «κατακτήθηκε» στην πορεία και αποτυπώθηκε στη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, η διοργάνωση ξεκίνησε από το μηδέν, όπως ανέφερε εκ μέρους του Series Balkans ο Κώστας Δεληγιάννης, παρουσιάζοντας τις δράσεις της οργάνωσης και προσκαλώντας όλους στις εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα το Σαββατοκύριακο στη Βίτσα, στο κτίριο της Επέκεινα Χώρα.
Μάλιστα την Κυριακή, στις 10,30 το πρωί, σε μια στρογγυλή τράπεζα θα τεθεί το ερώτημα αν η οπτικοακουστική βιομηχανία μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των Film Offices τριών περιφερειών, αλλά και επαγγελματίες του κλάδου, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της σερβικης εταιρείας Firefly Productions Βoban Jevtic, ο σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης και ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς.
Η αρχική φιλοδοξία ήταν και παραμένει η διοργάνωση ενός θεσμού αντίστοιχου με το Sundance Festival, ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γιούτα των ΗΠΑ. «Είμαστε ακόμη στα μπουσουλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε», σημείωσε εκ μέρους της Επέκεινα Χώρα η Παναγιώτα Μπαλοπούλου, προσκαλώντας με τη σειρά της όλους να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το Zagori Fiction Days.

Σχετικά άρθρα

Το όνειρο ενός ελληνικού Sundance αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα

Με Γ. Χωραφά και Β. Δούβλη το Zagori Fiction Days 3