ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια μουσική γέφυρα από τη Βοστώνη στο Πωγώνι

Μια «γέφυρα» μεταξύ της παράδοσης και των νέων μουσικών, αλλά και μεταξύ της Βοστώνης και του Πωγωνίου, αποτελεί το Epirus Ensemble, το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ίδρυσε και διευθύνει στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βοστώνης ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας και που παρουσιάζει τους καρπούς της δουλειάς δύο ετών σε μια ξεχωριστή συναυλία στην Ιερά Μονή Βελλάς, το Σάββατο 13 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, μαζί με τον δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής Πετρολούκα Χαλκιά.

Στη συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου, συμμετέχουν οι Θανάσης Βόλλας στο λαούτο και Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δεκαοκτώ νέοι μουσικοί από τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα, μέλη του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος Epirus Ensemble, ήδη βρίσκονται στο Πωγώνι και πραγματοποιούν εντατικές πρόβες για την ιδιαίτερη αυτή συναυλία.
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει μια πραγματική εμπειρία του πλούσιου μουσικού πολιτισμού της Ηπείρου, να φέρει κοντά μουσικούς απ’ όλα τα παραπάνω κράτη, με σκοπό την εμβάθυνση στον πλούτο, τις στιλιστικές προσεγγίσεις και το ρεπερτόριο της ηπειρώτικης μουσικής, όπως και την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και επί σκηνής. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, πρωτοβουλία του Βασίλη Κώστα, που στοχεύει στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μας μουσικής μέσα από τη νέα γενιά και τη διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η προετοιμασία των νεαρών μουσικών για αυτό το εγχείρημα έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 με εβδομαδιαίες διαδικτυακές τάξεις, για να καταλήξει στην Ήπειρο, με ένα 7ήμερο μουσικό εργαστήρι, που περιλαμβάνει καθημερινά μαθήματα και σεμινάρια με εξέχοντες μουσικές προσωπικότητες του τόπου μας, οι οποίοι δουλεύουν με τους νεαρούς μαθητές πάνω στο τελικό ρεπερτόριο της συναυλίας.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν την συναυλία και να θαυμάσουν την προσπάθεια αυτή, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τους Βασίλη Κώστα και Πετρολούκα Χαλκιά, που κατάγονται από το Πωγώνι. «Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς τους καλλιτέχνες, που διέγραψαν και διαγράφουν τη δική τους ιστορία στην μουσική μας παράδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα συγχαρητήριά του στον Βασίλη Κώστα και την προσπάθεια που κάνει για την παραδοσιακή ποιοτική μουσική, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της Ηπείρου και της Ελλάδας, αλλά και στον Πετρολούκα Χαλκιά, έδωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες.
Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τόνισε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη συναυλία. «Ζούμε κάτι μοναδικό αυτές τις ημέρες και ελπίζουμε πως το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερο», ανέφερε.
Το πρόγραμμα Epirus Ensemble υποστηρίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βοστώνη, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς στη Μασαχουσέτη και όραμα του αείμνηστου Θανάση Αναγνωστόπουλου, ο οποίος και το ίδρυσε το 1988. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τους Epirus Κέντρο Νέων, ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – Artway Cultural Productions.