Πολιτισμός

«Αποκάλυψη τώρα» σε έξτρα προβολή από την Εξαύδα

Την εμβληματική ταινία του Κόπολα «Αποκάλυψη τώρα» παρουσιάζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα, σε μια έξτρα προβολή, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο θεατράκι της οδού Κουντουριώτη 31.

Η επική ταινία του 1979 τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία – δράμα, ενώ βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ, φωτογραφίας και ήχου.

Ο λοχαγός Γουίλαρντ διεισδύει με μια άκατο και μια μικρή ομάδα ανδρών στα ενδότερα της ζούγκλας του Βιετνάμ, με αποστολή να βρει και να εξοντώσει τον συνταγματάρχη Κουρτζ, έναν χαρισματικό αξιωματικό ο οποίος όμως έχει παραφρονήσει και κάνει το δικό του πόλεμο. Το ταξίδι αυτό, ωστόσο, θα πάρει διαστάσεις κατάβασης στην καρδιά του ερέβους.

«Το Αποκάλυψη τώρα ήταν το μακροχρόνιο όραμα του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Επένδυσε όλη του την περιουσία, διακινδύνεψε τα πάντα για να φέρει στη μεγάλη οθόνη μια ταινία που «δεν είναι για τον πόλεμο του Βιετνάμ, είναι ο πόλεμος του Βιετνάμ». Αρχικά το φιλμ αποτελεί ένα πολεμικό έπος, με δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα και μεγαλειώδεις σκηνές. Το χάος, η παραπληροφόρηση, η τρελά και η φρίκη του Βιετνάμ αποτυπώνονται σε όλη τους την έκταση πάνω στο σελινοιντ. Η ταινία όμως δεν παραμένει εκεί, αλλά σιγά σιγά μετατρέπεται σε έναν σουρεαλιστικό εφιάλτη, που θα μελετήσει τις επιπτώσεις του πολέμου στον ψυχισμό του κάθε στρατιώτη για να καταλήξει σαν ο απόλυτος ορισμός της φρίκης. Παρόλα όμως τα συναισθήματα που σου δημιουργεί, και που είναι έντονα, δεν παραμελείται ουδέποτε το πολιτικό της μήνυμα, ιδιαίτερα στο μοντάζ που έγινε από τον σκηνοθέτη και όχι από τους παραγωγούς. Ο Κόπολα σαν γνήσιος τελειομανής φρόντισε η ταινία του να είναι τέλεια τεχνικά, ξοδεύοντας μεγάλα ποσά ακόμα και για αμελητέες λεπτομέρειες. Και δυστυχώς αποδεικνύεται ξανά και ξανά μέσα στην ιστορία ότι παραμένει τραγικά επίκαιρη», αναφέρει το Σωματείο.

Πρωταγωνιστούν οι Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ντένις Χόπερ, Φρέντερικ Φόρεστ, Λόρενς Φίσμπερν, Ορόρ Κλεμάν, Κριστιάν Μαρκάν, Σαμ Μπότομς, Χάρισον Φορντ, Άλμπερτ Χολ. Διάρκεια: 202΄

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα

«Ωχ τα νεφρά μου» από την Εξαύδα