ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Δείπνο Ηλιθίων» για να… γελάσουμε

Την κωμωδία «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ θα ανεβάσει η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τον αρχικό προγραμματισμό να περιλαμβάνει 18 παραστάσεις και πρεμιέρα την Πρωταπριλιά.

«Η επιλογή έγινε μέσα από ένα πρίσμα που λέει ότι επιτέλους, μετά από δύο χρόνια, που ο κόσμος έχει μείνει στο σπίτι και έχει περιοριστεί, θέλει να ξεσκάσει και να γελάσει. Μας λείπει το γέλιο και το χιούμορ και αυτό είναι λίγο επικίνδυνο», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χάρης Πεχλιβανίδης, αναφερόμενος στην παράσταση, η ξεχωρίζει στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.
Οι παραστάσεις θα λάβουν χώρα στο Καμπέρειο Θέατρο και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μιχάλης Σιώνας, με τον εξαμελή, «πολυσυλλεκτικό» όπως τον χαρακτήρισε ο Χ. Πεχλιβανίδης, θίασο να αποτελείται από ηθοποιούς των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης. Τους ρόλους θα υποδυθούν οι Γιαννιώτες Άρης Τσαμπαλίκας και Γιολάντα Καπέρδα, και οι Κατερίνα Σισίνη, Γιώργος Χιώτης, Νικόλας Γραμματικόπουλος και Βίκτωρ Μπενουζίλιο.
Στον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνεται και η φιλοξενία δύο παραστάσεων στο Καμπέρειο. Το τριήμερο 11-13 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η πολυμεσική παράσταση «Toku» της θεατρικής ομάδας Fly theater, ένα πρωτότυπο έργο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που καταγράφει με σοβαρό και συνάμα εύθυμο τρόπο την κοινωνική διάσταση της πανδημίας του HIV, και στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ο «όρθιος κωμικός» Χριστόφορος Ζαραλίκος συναντά για δεύτερη φορά την «καυστική» πένα του Πιτσιρίκου και παρουσιάζουν τη stand up Comedy παράσταση «200 Χρόνια Δανεικά».
Επίσης, στις 17 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο Καμπέρειο μια επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Δύναμη αντίστασης στη βία η τέχνη

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θέλησε να αναφερθεί στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε ένα «συνταρακτικό γεγονός, που δονεί όλους τους κοινωνικούς θεσμούς, αλλά και τους πολιτιστικούς». «Είναι χρέος των πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας και των καλλιτεχνών, κυρίως της γενιάς μου, να προσπαθήσουμε, μέσω της τέχνης μας, να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, που θα περιφυλάξουν την ειρήνη στην κοινωνία. Βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μίσος και πολύ βία σήμερα στην κοινωνία και η τέχνη έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε τέτοιους είδους σκοτεινά σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Με 14 παραστάσεις ο «Ερασιτεχνικός Μάιος»

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»