ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Με μια σειρά εκδηλώσεων, που ξεκινούν στις 6 Νοεμβρίου και συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του 2022, τιμά το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο πρώτος κύκλος του αφιερώματος περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Τα διαλεχτά» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». Η Δέσποινα Στεφανίδου, παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας, θα ταξιδέψει το κοινό με τη φωνή της σε αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη. Μια επιλογή από τραγούδια που μαζί τους μεγαλώσαμε, μαζί τους μοιραστήκαμε στιγμές από τη ζωή μας.
Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην καθιερωμένη εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου η «Κατάσταση Πολιορκίας» σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη. Συμμετέχει Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Χλίτσιου. Ερμηνεύουν η Μπέττυ Χαρλαύτη κι ο Κώστας Θωμαΐδης.
Μια επιλογή έργων του συνθέτη, που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων στην εκδήλωση με τίτλο «Όμορφη πόλη… φωνές μουσικές», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».
Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, επίσης στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», θα ερμηνευτούν τα έργα «Επιφάνια» και «Μυθιστόρημα» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Romancero Gitano» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ελληνική απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Σολίστ η Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι και μαζί της η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο και ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την ενορχήστρωση.
Ο πρώτος κύκλος του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη ολοκληρώνεται την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, στις 9 το βράδυ, όπου θα παρουσιαστούν στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» «Τα Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Συμμετέχουν η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο, ο Ελευθέριος Καραγιάννης στο κλαρινέτο, το σαξόφωνο και την ενορχήστρωση και ο Αχιλλέας Φρέστας στο τραγούδι. Αποσπάσματα από την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη θα διαβάσουν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η Μαρία Στρατσάνη.

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Πνευματικό και το παλιό Δημαρχείο