ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Αφιέρωμα στον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη

Ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη (Ιωάννινα 1929- Η.Π.Α. 2021) παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη ερμηνεύουν οι Μαρία Μποζένα Σουέρεφ (βιολί), Ελευθέριος Καραγιάννης (κλαρινέτο – σαξόφωνο), Γεωργία Αναστάση (πιάνο). Επιμέλεια – παρουσίαση από τον Κωνσταντίνο Σουέρεφ.
Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 10 Μαΐου 1929. Άρχισε βιολί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με την Όλγα Μέντζου, δασκάλα και άλλων ταλέντων, όπως του επίσης Ηπειρώτη Τάτση Αποστολίδη από τον Καλουτά Ζαγορίου. Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με τον Tony Schulze στο βιολί, τον Μάριο Βάρβογλη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στα θεωρητικά και τη σύνθεση. Αποφοίτησε το 1952 με Α΄ βραβείο και το έπαθλο «Διονύσιος Λαυράγκας». Επίσης, μελέτησε Μουσική Δωματίου με τον Γεώργιο Ε. Λυκούδη και την Λήδα Κουρούκλη. Φοίτησε, με τριετή υποτροφία (1957-1960), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη σημαντικότατη Σχολή Julliard της Νέας Υόρκης και στα πανεπιστήμια της Ινδιάνα και του Μίτσιγκαν με κορυφαίους καθηγητές.
Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης διετέλεσε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1955-1962), της Μικρής Ορχήστρας Αθηνών (1961-1963) και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Εμφανίστηκε ως σολίστ σε κοντσέρτα για βιολί. Έργα του παρουσιάστηκαν από ελληνικές Ορχήστρες. Ακολούθως (1963-1965), συνεργάστηκε ως εξάρχων στις ΗΠΑ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Sinfonietta της Ιντιανάπολης ως σολίστ σε κοντσέρτα και ρεσιτάλ. Το 1980 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Louisiana Sinfonietta.
Διακρίθηκε, από το 1966 και μετά, για το διδακτικό του έργο στο Τμήμα Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνας, όπου, από το 1974, ανέλαβε τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής. Το 1986 κρίθηκε στην ανώτατη πανεπιστημιακή διάκριση του BoydProfessor.Του απονεμήθηκε το βραβείο διδασκαλίας της Εθνικής Μουσικής Εταιρείας Παιδαγωγών Αμερικής. Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συνέθεσε 324 έργα, όπερες, μελοποιήσεις ποιημάτων, κοντσέρτα, μουσική δωματίου, ορισμένα για πρωτότυπους συνδυασμούς (π.χ. τέσσερις τούμπες, τέσσερα σαξόφωνα), έργα για σολίστ και ορχήστρα, ενώ ηχογράφησε 95 συνθέσεις. Οι επισκέπτες της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης επιτρέπουν, μετά από επιθυμία του Ντίνου Κωνσταντινίδη, την ελεύθερη πρόσβαση στα έντυπα έργα του και τη λήψη αντιτύπων.
Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης υποστήριξε πολλούς νέους ταλαντούχους μουσικούς στη σταδιοδρομία τους, ανάμεσά τους και Έλληνες είτε προσκαλώντας τους στη Λουιζιάνα είτε παραχωρώντας έργα του.
Η μουσική του Ντίνου Κωνσταντινίδη, με νεωτερικό και μετα-νεωτερικό ύφος και πρωτότυπο χαρακτήρα, εδράζεται σε ελληνικό κορμό, δημοτικούς ρυθμούς, προφορικές και οπτικές μνήμες, συναισθήματα και προσωπικά βιώματα, στοιχεία τα οποία ο συνθέτης επεξεργάζεται και αναπτύσσει εισάγοντας καινοτόμες μορφές ήχων. Έργα του έχουν ακουστεί και αναγνωριστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Έλαβε πολλές διακρίσεις και πρώτα βραβεία για τις συνθέσεις του, όπως το Α΄ βραβείο Όπερας Δωματίου του Πανεπιστημίου του Μπρούκλιν (1981) και το Μέγα Βραβείο Σύνθεσης Delius (1997).

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Πνευματικό και το παλιό Δημαρχείο