ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Εκδήλωση με καλλιτέχνες του δρόμου από την «Ενότητα Πολιτών»

Την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στον Δημόσιο Χώρο γιορτάζει η ομάδα πολιτισμού της «Ενότητας Πολιτών - Νέα Γιάννενα» διοργανώνοντας εκδηλώσεις το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, από τις 12 έως και τις 3 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο Μελανίδη και σε τμήμα της Μ. Αγγέλου.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο ξεκίνησε το 2007 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Federation des Arts de la Rue). Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 2008 και έκτοτε κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου, που συμπίπτει με την αλλαγή της ώρας σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Στόχος των εκδηλώσεων είναι να εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό, μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των παραδοσιακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων», όπως ανέφερε το μέλος της παράταξης και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες σχεδόν απ’ όλο το φάσμα των τεχνών οι οποίοι ασχολούνται με το θέατρο, την μουσική, το χορό, την ποίηση, τα εικαστικά, τις μιμήσεις, την αφήγηση κ.α.

«Είναι μια πρωτοβουλία με ένα ξεκάθαρο και απλό στόχο γιατί αν δεν είχαμε τους εκφραστές της τέχνης οι πόλεις μας θα ήταν περισσότερο μουντές, μονότονες και σκοτεινές», σημείωσε η κ. Βακαλοπούλου.

Από τη μεριά του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόγκος, μέλος κι αυτός της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα», έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία, που έρχεται μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια για το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης.

«Το όραμά μας είναι τα Γιάννενα να αποτελέσουν μια ανοιχτή πόλη, στην τέχνη, τον πολιτισμό αλλά και τις ιδέες. Είναι μια ευκαιρία να στηρίξουμε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο δημόσιο χώρο», είπε ο κ. Γκόγκος, επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία επιχειρεί να αναδείξει έλλειμμα που υπάρχει από την πλευρά του δήμου σε αυτό το κομμάτι. «Θα πρέπει και ο οργανωμένος δήμος να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως είναι και μια αιχμή… Εκτός από τις παρουσιάσεις βιβλίων θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι μορφές της τέχνης σε αυτή την πόλη και πόσο μάλλον στον δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους μας και θέλουμε να ανήκει σε όλους μας», σημείωσε ερωτηθείς σχετικά.

Η παράταξη προσκαλεί όσους καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6942054305.