ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ανεβάζει τον πήχη το Φεστιβάλ Photometria

Έχοντας πετύχει το στοίχημα όχι μόνο να καταξιωθεί στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας, αλλά και να συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Ιωαννίνων, το Φεστιβάλ Photometriaανοίγει για 13η χρονιά της πύλες του με τον τίτλο «(Un)lucky (R)evolution».

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και ερασιτεχνών φωτογράφων και τη συνεργασία με πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτομετρία «εγγυάται» μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση προβολής της φωτογραφίας και της πόλης.

Δεκατέσσερις ατομικές και τέσσερις ομαδικές εκθέσεις σε έντεκα εμβληματικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, μαζί με προβολές, εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις, συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα, που ξεκινά ουσιαστικά από τις 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Κάποιες προ-φεστιβαλικές δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, όπως η έκθεση «Inandout@Ioannina.gr» του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου στον πολυχώρο «Δ. Χατζής», καθώς και οι προβολές ταινιών μικρού μήκους, που θα συνεχιστούν μέχρι τη λήξη.

«Το Φεστιβάλ μεγαλώνει κάθε χρόνο, το βλέπουμε και το βιώνουμε. Φέτος κάνουμε περισσότερες εξωτερικές εκθέσεις λόγω των συνθηκών. Προσπαθούμε να ανεβάζουμε το επίπεδο του συνολικού προϊόντος που μπορεί να δει κάποιος, και η ανταμοιβή μας είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στα Γιάννενα από την υπόλοιπη Ελλάδα για να δουν τις δράσεις του, αλλά και δειλά-δειλά έχουμε την χαρά να έρχονται και από το εξωτερικό. Αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίζουμε και δείχνει και την ανοδική πορεία του Φεστιβάλ. Οι προσδοκίες μας είναι να υπάρξει μια βάση, ένας σταθερός χώρος που θα μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε όλο το έτος και να φέρουμε πράγματα που κάποιος θα έβλεπε μόνο στο εξωτερικό. Το να ανεβάσουμε κι άλλο τον πήχη και να κρατήσουμε την ποιότητα είναι τρομερά σημαντικό για εμάς», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Παππάς, προσθέτοντας πως φέτος υπάρχει μια σημαντική βοήθεια από την πρεσβεία της Νορβηγίας, με εκπροσώπους της μάλιστα να έρχονται στα Γιάννενα.

Τη σταθερή στήριξη του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών εξέφρασε ο Χρήστος Παπαδόπουλος. «Είναι ένας θεσμός που συμβάλλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια της πόλης, αλλά το κυριότερο είναι ότι εμπνέει τη δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος τέχνης σε δύσκολους καιρούς και είμαστε πολύ τυχεροί που έχει καταφέρει η Photometriaνα σταθεί στα πόδια της σε πείσμα των καιρών και όχι μόνο να σταθεί, αλλά να επεκτείνεται και να εμπνέει εκκολαπτόμενους και επαγγελματίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές», τόνισε, προσθέτοντας πως το ΠΚΔΙ θα συνεχίζει να στηρίζει και να υποστηρίζει εμπράκτως το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ έχει, επίσης, τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, με την Έφη Εξάρχου να τονίζει τη σημασία του και σε τουριστικό επίπεδο. «Γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια. Τέτοιες θα πρέπει να γίνονται από όλους μας που αγαπάμε και θέλουμε να δείξουμε την πόλη και την Ήπειρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ένωση θα είναι αρωγός σε τέτοιου είδους δραστηριότητες», σημείωσε.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η έκθεση «Αποτυπώματα μνήμης. Τεκμήρια κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων», που επιμελήθηκε η VergeCollective και παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, καρτ-ποστάλ και αλλά υλικά τεκμήρια αφηγούνται μικρό-ιστορίες σχεδόν δύο αιώνων και, παράλληλα, συνθέτουν το μνημονικό πανόραμα καθοριστικών ιστορικών γεγονότων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Ιωαννίνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της περιφέρειας Ηπείρου και γίνεται με την υποστήριξη του δήμου Ιωαννιτών, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ), του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.), του Ιδρύματος «Ιωσήφ και ΕσθήρΓκανή», των εκδόσεων ΚΑΠΟΝ, των εκδόσεων Κέδρος, του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (Ι.Β.Ε.), του Μέκειου Οικοτροφείου, του Κωστή Μουσελίμη και της «VP Αρχιτεκτονικό Γραφείο».

Υπενθυμίζεται πως στους εσωτερικούς χώρους, ισχύουν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Απαιτείται δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή rapidtest 48 ωρών.