ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων- Γιορτάζει με ψηφιακές δράσεις τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Τέσσερις ψηφιακές δράσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Τρίτη 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Η πρώτη δράση έχει τίτλο «Ξανασχεδιάζοντας τον φτερωτό κεραυνό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» και την οργανώνουν οι αρχαιολόγοι Ιουλία Κατσαδήμα και Ελένη Βασιλείου. Τολμηροί συνδυασμοί ετερόκλητων αντικειμένων και αναπάντεχα ταιριάσματα, προτείνουν μια διαφορετική θεώρηση του λογότυπου του Μουσείου, σύμφωνη με το πνεύμα του εορτασμού.

«Χρωματίζω… την προϊστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων» είναι ο τίτλος της δεύτερης δράσης, που απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 11 ετών και αποσκοπεί στην εξοικείωση με όψεις της προϊστορικής ζωής στην Ήπειρο. Πρόκειται για μια ψηφιακή εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εφαρμογή, που αξιοποιεί εκθέματα από τον τομέα των προϊστορικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι είναι οι Ελένη Κοτζαμποπούλου, Παρασκευή Γιούνη, Ελένη Βασιλείου και Χρήστος Κλείτσας.

Η τρίτη δράση αφορά την ανάρτηση ενός ερωτηματολογίου με τίτλο «Μουσεία στον καιρό της πανδημίας». Οι «επισκέπτες» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων στο facebook θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο on line, όπου θα καταγράφουν την εμπειρία τους για τον έναν χρόνο πανδημίας σε σχέση με τα μουσεία. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι Ελένη Βασιλείου και Ιουλία Κατσαδήμα.

Τέλος, θα οργανωθούν διαδικτυακές ξεναγήσεις στις τρεις περιοδικές εκθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Οι δράσεις θα είναι προσβάσιμες από τις 18 Μαΐου στον ιστότοπο www.amio.gr και στη σελίδα του μουσείου στο facebook https://www.facebook.com/amiogr.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της, προγραμματίζει δύο ψηφιακές δράσεις: η μία θα επικεντρώνεται σε ένα επιλεγμένο έκθεμα των μουσείων της Εφορείας και η δεύτερη θα περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις-ξεναγήσεις αρχαιολογικών χώρων του νομού Ιωαννίνων από τους αρχαιολόγους της.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Με δύο ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Οι εφαρμογές, με τίτλο «Αναζητώντας θεούς και δαίμονες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας» και «Τα παιδία παίζει», είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου www.igoumenitsamuseum.gr και τη σελίδα του μουσείου στο Facebook.

Οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, θα γνωρίσουν θεούς και μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής, τα οποία διακοσμούνται με θέματα εμπνευσμένα από το δωδεκάθεο και τη μυθολογία. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν τέσσερα παζλ με χαρακτηριστικά αντικείμενα της έκθεσης και να διατηρήσουν με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο την επαφή τους με το μουσείο.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Δύο συναυλίες για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ηπειρωτικός Αγών

«Στην εποχή του Μπαρόκ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών