ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Ο Στόχος» της Χάρις Μέγα από το θέατρο «Actina»

Ένα έργο που έρχεται να ταιριάξει με εικόνες και κείμενα της επικαιρότητας, πρόκειται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα το θέατρο «Actina», με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο λόγος για το έργο «Ο Στόχος» της συγγραφέως Χάρις Μέγα, σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Τσικνιά. Έργο επίκαιρο από πάσης πλευράς, καθώς θίγει ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα όπως είναι η έμφυλη βία και η γυναικεία κακοποίηση, κάθε μορφής.

Τρεις γυναίκες, τρεις μονόλογοι, τρεις βιωματικές ιστορίες γυναικών που δεν έχουν μιλήσει ποτέ ή το έχουν κάνει στον ελάχιστο βαθμό. Η ανάγκη του ατόμου να ακουστεί, για να νιώσει ό,τι ζει.

«Έργο βαθιά ανθρώπινο», χαρακτηρίζει η σκηνοθέτης της παράστασης Αθηνά Τσικνιά τον «Στόχο», που καταπιάνεται με ζητήματα καταπίεσης και βίας κατά των γυναικών, μέσα από το βιωματικό πρίσμα των ηρωίδων. Ιστορίες που τοποθετούνται χρονικά στο σήμερα, σε πράγματα που μας διαπερνούν, με μια από αυτές να είναι “παντός καιρού”, θυμίζοντάς μας λέξεις και σκηνικά γνώριμα, που μας έχουν μεταφερθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας από κοντινούς μας ανθρώπους.

«Από τις αρχικές πρόβες με τις ηθοποιούς, μέσα από το έργο καταλήξαμε σε μια κοινή αποκάλυψη. Μια ταύτιση στον τρόπο που μεγαλώσαμε, όντας γυναίκες μέσα σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον, κεντρωμένες με ένα αίσθημα ενοχής», σημείωσε, ενώ στάθηκε και στη φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις πρόβες, μέσα από τις ιστορίες των ηρωίδων. «Μπορέσαμε να συνταξιδέψουμε με τις ηθοποιούς, καθώς είναι εξαιρετικές καλλιτέχνιδες, αλλά και με όλους τους συνεργάτες και τους συντελεστές, οι οποίοι δίνουν ένα μεγάλο κομμάτι αγάπης σε αυτή τη δουλειά», τόνισε. Οι τρείς μονόλογοι φέρουν ο καθένας τον δικό του τίτλο. «Δυο μπλε και ένα ροζ» ερμηνεύει η Στέλλα Κατσαρού, «Το Γράμμα» ερμηνεύει η Γιολάντα Καπέρδα» και το «Ακόνιτο» η Τάνια Παλαιολόγου.

Τάνια Παλαιολόγου, Στέλλα Κατσαρού και Γιολάντα Καπέρδα. Φωτογραφία : Δημήτρης Ράδης

Η παράσταση πρόκειται να μαγνητοσκοπηθεί -ελέω και της υγειονομικής κατάστασης- με τη σκηνοθέτη όμως να στοχεύει η απόδοση του έργου να γίνει με τρόπο αμιγώς θεατρικό. «Το θέατρο δεν μπορεί να υπάρξει με άλλη μορφή, το μαγικό που έχει, η άμεση επαφή, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι παρεμφερές», τόνισε και συμπλήρωσε πως στόχος είναι το έργο να παρουσιαστεί και δια ζώσης, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Όσον αφορά το μέλλον του θεάτρου και την ενδεχόμενη δημιουργία μιας νέας ταυτότητάς του με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, η κ. Τσικνιά σημείωσε: «Δεν πιστεύω να υπάρξει ένα είδος τηλεθεάτρου, όμως θεωρώ πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία, με τρόπο που να ωφελεί το ίδιο το θέατρο, όπως, για παράδειγμα, το να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι που είναι απομακρυσμένοι και δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιους χώρους».

Οι ημερομηνίες προβολών της παράστασης αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συντελεστές του έργου

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Σκηνικά- κοστούμια: Μαγδαληνή Γιωτάκη
Κινηματογράφηση: Κωστής Εμμανουηλίδης
2η κάμερα: Αντώνης Χρήστου
Φωτισμοί- ήχος: Αχιλλέας Κάππης
Κατασκευή κοστουμιού: Φόνη Βραζέλη
Κατασκευή σκηνικού: Άκης Μάστακας
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ράδης
Μακιγιάζ: Βούλα Κοντογιάννη
Φιλική υποστήριξη στον θεατρικό φωτισμό: Βαγγέλης Νέτης

Σχετικά άρθρα

«Ο Λυγμός των σκυλιών» για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Ηπειρωτικός Αγών

«Το μαύρο κλειδί» της Χάρις Μέγα από την ομάδα θεάτρου της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

«Ο Λυγμός των σκυλιών» σε πανελλήνια πρώτη από το Θέατρο Actina