Πολιτισμός

Πέντε δείπνα με ανανά (και έπεται συνέχεια)

Είδαμε τέσσερις από τις πέντε φορές το Δείπνο με Ανανά που τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανέβαινε στο Θυμωμένο Πορτραίτο και γράψαμε δυο λόγια, παραμερίζοντας -όσο μπορέσαμε- όσα η συναισθηματική εμπλοκή μας με την προετοιμασία, την παρουσίαση και τους συντελεστές του γέννησε.

Από τις πέντε βραδιές που ο Ανανάς του Αφηγηματικού Νου ανέβαινε στη φιλόξενη αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου, τις τέσσερις ήμασταν εκεί. Μόλις την τελευταία πλησιάσαμε πολύ κοντά στη Σούζαν και τον Στέφαν. Τις προηγούμενες τούς παρακολουθούσαμε από μακριά να βυθίζονται στην επινοημένη ζωή τους, να επιστρέφουν στην πραγματικότητα και ξανά από την αρχή μήπως και ξορκίσουν τη μοναξιά και παρατείνουν την ημερομηνία λήξης μιας σχέσης που ούτε στα χρόνια ζωής της δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν.

Όταν δικοί σου άνθρωποι ανεβάζουν μια παράσταση, η αγωνία είναι μεγάλη, η προσμονή κάθε φορά μεγαλύτερη. Σε μια γωνιά παρατηρούσαμε τους θεατές να παρακολουθούν προσηλωμένοι τη Σωτηρία Τζιούρη και τον Κώστα Χριστοδούλου στην αυτοσχέδια σκηνή. Κανείς δεν φαινόταν να νιώθει άβολα στη θέση του, κανένας θόρυβος (από το κοινό τουλάχιστον) δεν διέκοπτε τον ρυθμό και την ένταση του έργου. Ο Πάνος Ζώης έγραψε ένα βαθύ και δύσκολο κείμενο, με θέμα χιλιοειπωμένο, ωστόσο πολύ πρωτότυπα και ξεχωριστά δοσμένο. Η Γιάννα Κούλα το σκηνοθέτησε με τρόπο ουσιαστικό, φρέσκο, αληθινό και φώτισε ακόμη και όσα -ερήμην του- ανέδειξε ο συγγραφέας. Από τις πολλές σκηνές (on και off stage) που είδαμε, ξεχωρίζουμε τη μεγάλη αγκαλιά των συντελεστών στο τέλος της πέμπτης παράστασης, τα πλατιά χαμόγελά τους, όταν άκουγαν τα ενθουσιώδη λόγια των θεατών, τον διακριτικό και συνεσταλμένο τρόπο που κάθε βράδυ στο τέλος κάποιοι από το κοινό σκούπιζαν τα μάτια τους και έδιωχναν από τα μάγουλά τους τα δάκρυα. Αλλά περισσότερο απ’ όλα κρατάμε την αγάπη με την οποία η Γιάννα, η Σωτηρία και ο Κώστας προσέγγισαν το έργο και την τόλμη να δοκιμάσουν να το παρουσιάσουν, βουτώντας από ύψος μεγάλο, χωρίς να φοβούνται το κενό. Δεν είναι και λίγο, κυρίως σε εποχές που όλο και συχνότερα βλέπουμε έργα να επαναπαύονται στην ασφάλεια των πεπατημένων, των κλισέ και των προφανών.

Ο κύκλος του καλοκαιρινού Ανανά τελείωσε την Τετάρτη το βράδυ, αφού γέμισε, κάθε βραδιά που… προσφερόταν, την αυλή του Πορτραίτου και κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο που θα επιστρέψει –κορωνοϊού επιτρέποντος- χειμωνιάτικος και ανανεωμένος. Για την ώρα οι δύο πρωταγωνιστές, η σκηνοθέτις και ο συγγραφέας του αποχαιρετούν ευγνώμονες το κοινό και υπόσχονται δυναμικό come back από Οκτώβρη. Η φωτογραφία από το closure της Τετάρτης…

Σχετικά άρθρα

«Το μαιευτήριο» του Θ. Τριαρίδη για τρεις ακόμη παραστάσεις

Συστηματική αναπαράσταση του παραμυθιού «Το σκλαβί»

Δημήτρης Μητσοτάκης και «112» στο Θυμωμένο Πορτραίτο