ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μικρόκοσμοι»- Ένα βήμα για τους εικαστικούς της Ηπείρου

Την εικαστική έκθεση «μικρόκοσμοι» παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών.

Στην έκθεση συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες μέλη του Σ.Π.Α.Σ.Ε.Τ.Η., με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχεδίου και με εγκαταστάσεις. Εκθέτουν οι εικαστικοί Αδαμαντίδης Λεωνίδας, Αναγνώστου Αλέξης, Ασλανίδου Κατερίνα, Ασπρογενίδου Θεοδώρα, Γιωτάκη Μαγδαληνή, Γιώτης Χρήστος, Γούση Δήμητρα, Δερέκα Αγγελική, Δημόπουλος Δημήτρης, Δούκα Νίκη, Ζωγάκης Γιάννης, Κρομμύδας Παναγιώτης, Μαρκάκης Φίλιππος, Μήτσης Γιώργος, Μήτση Ειρήνη, Μπουκουβάλας Αθανάσιος, Ναυρόζογλου Λένα, Νουτσοπούλου Πέννυ, Οικονομίδης Μιχάλης, Παπαγεωργίου Ευδοκία, Παπασπύρου Σπύρος, Παρίση Άννα, Πέττα Χαραλαμπία, Ράτσικας Δημήτρης, Σέλιος Οδυσσέας, Σιόλου Αγαθή, Σταθοπούλου Ράνια, Σταύρου Έφη, Τάσιου Μαρία, Τάτση Έλσα, Τζούμπας Γεώργιος, Τσίκα Ελένη, Τσιούρης Αλέξανδρος, Τσιρογιάννης Δημήτρης και Χατζηχρήστος Ιωάννης.
Οι συμμετέχοντες εικαστικοί επιχειρούν με την ιδιαίτερη γραφή τους, να ανιχνεύσουν και να αποτυπώσουν με ποικίλες προσεγγίσεις και αναφορές τη θεματική της έκθεσης και προκαλούν το θεατή σε ένα διάλογο άμεσης επικοινωνίας και προβληματισμού.
Όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Σ.Π.Α.Σ.Ε.Τ.Η., γλύπτρια- ζωγράφος Ευδοκία Παπαγεωργίου, ο τίτλος της έκθεσης τέθηκε συμβολικά, με ζητούμενο να αποτελέσει οργανικό άξονα των έργων και να λειτουργήσει σαν πεδίο καταγραφής διαφορετικών προσεγγίσεων.
«Με τη γραφή τους, οι συμμετέχοντες στην έκθεση καλλιτέχνες επιχειρούν να ανιχνεύσουν και να αποτυπώσουν με ποικίλες προσεγγίσεις και αναφορές τον δικό τους κόσμο αλλά και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το αποτέλεσμα είναι έργα που δείχνουν εκφραστικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηρίζονται από διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις, εξωτερικά τεχνοτροπικά και υφολογικά γνωρίσματα. Έργα που υπαινίσσονται εσωτερικές ανησυχίες και προβληματισμούς των δημιουργών τους. Κάθε έργο δηλώνει το στίγμα του, λειτουργεί αυτόνομα και γράφει τη δική του ιστορία. Με τη θέαση της εγκατάστασης των εργασιών στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μιας άμεσης γνωριμίας με το σύγχρονο εικαστικό δυναμικό της Ηπείρου. Επίσης, μπορεί να συνδιαλεχθεί μέσω των πρωτότυπων έργων με τους δημιουργούς τους, να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους. Ο θεατής, στην προσπάθειά του να αναγνώσει την κάθε εργασία, αποπειράται να διερευνήσει και να κατανοήσει το πώς και με ποια μέσα ο καλλιτέχνης προσέγγισε τον τίτλο και ποιο είναι το μήνυμά του», αναφέρει η κ. Παπαγεωργίου στο σημείωμά της στην έκδοση που κυκλοφόρησε.
Την πεποίθησή του ότι η έκθεση «Μικρόκοσμοι» θα έχει και συνέχεια και θα καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό, εκφράζει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στο δικό του σημείωμα στην έκθεση. «Φιλοδοξούμε να δοθούν στους καλλιτέχνες της Ηπείρου περισσότερα κίνητρα για εκφραστική δημιουργία και πρόσφορο έδαφος, ώστε να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους εν τω γίγνεσθαι», αναφέρει.

Info

Η έκθεση «Μικρόκοσμοι» στη Δημοτική Πινακοθήκη θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Το ωράριο λειτουργίας της είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι, Παρασκευή 8 το πρωί με 9 το βράδυ και Κυριακή 8 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

«Ζωγραφικό αφιέρωμα για την παλιγγενεσία»

Δύο αιώνες Κοινοβουλευτικού βίου με… άρωμα Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση

Ένα ημερολόγιο με εικόνες γλυπτών της Ευδοκίας Παπαγεωργίου

Ηπειρωτικός Αγών