ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Διακτινισμοί μέσα στο σύμπαν της τέχνης με το θέατρο Actina

Δεν έχει ούτε δέκα μέρες που ένα νέο θέατρο, με το όνομα Αctina, ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι με την παράστασή του «Μουζικουέντο». Η Αθηνά Τσικνιά μαζί με την Χρυσάνθη Παπαγεωργίου έβαλαν πλώρη για ένα μαγικό θεατρικό ταξίδι και καλούν όλο το γιαννιώτικό και- μη- κοινό να γίνει κοινωνός της τέχνης του θεάτρου. Για τη νέα αυτή θεατρική στέγη στην πόλη, τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα μελλοντικά σχέδια της Αctina, η Αθηνά Τσικνιά μιλά στον Η.Α.

Πείτε μας δύο λόγια για το θέατρο Actina. Πως γεννήθηκε η ιδέα αυτή;
Τα χρώματα στη φύση υπάρχουν, ακόμη και στο σκοτάδι, παρόλα αυτά, μόνο όταν πέσει το φως επάνω τους, αρχίζουν και ζωντανεύουν. Κάπως έτσι μέσα μου κι εμένα υπήρχε αυτή η ανάγκη της υποκριτικής, και μάλιστα από παιδί. Στην πορεία «ψήθηκα» μέσα σε αυτή τη δουλειά, αλλά πάντα ήθελα να τραβήξω τον δικό μου δρόμο και να φτιάξω τον δικό μου χώρο, όπου εκεί θα μπορέσω να βάλω την σφραγίδα μου, συμπορευόμενη με ανθρώπους που έχουμε κοινό όραμα. Μέχρι να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο, ήμουν περιπλανώμενη, αλλά ήρθε η στιγμή που αυτό συνέβη. Πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησε η διαδικασία και μέσα από πολλά εμπόδια φέτος έφτασε η στιγμή να ευοδωθεί. Φυσικά είναι αρκετά δύσκολο, γιατί, εκτός από τον ρόλο του ηθοποιού και του σκηνοθέτη, καλείσαι να έχεις εσύ την ευθύνη όλων των πραγμάτων.

Από τα λεγόμενά σας, η επιθυμία της δημιουργίας ενός δικού σας χώρου υπήρχε μέσα σας πολλά χρόνια. Πως πήρατε την απόφαση τώρα; Μια που κακά τα ψέματα… δύσκολος καιρός για πρίγκιπες.
Να σου πω την αλήθεια νομίζω ότι είναι λόγω ηλικίας. Για μένα ήταν κάτι που δε χωρούσε άλλη αναβολή και είπα στον εαυτό μου ή τώρα ή ποτέ. Ακόμη το timing και οι συγκυρίες έφεραν έτσι τα πράγματα, που αυτός ο χρόνος αποδείχτηκε ο καταλληλότερος για να πάρει σάρκα και οστά η Actina μας.

Και το όνομα αυτού «Actina»… Πως προέκυψε η ονοματοδοσία; Σηματοδοτεί κάτι για εσάς;
Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν πολλά ονόματα και ιδέες στο τραπέζι, αλλά σε αυτό είπαμε και οι δύο αμέσως «Ναι». Το act στα Αγγλικά σημαίνει παίζω, δρω, θέατρο, παράσταση κ.ά. Η ακτίνα στα ελληνικά σημαίνει πολλά πράγματα, όπως γραμμή φωτός ή μια ευθεία, που ξεκινά από ένα σημείο στο κέντρο ενός κύκλου και καταλήγει σε ένα σημείο της περιφέρειας του και μπορεί να φτάσει ως το άπειρο ανάλογα με το εύρος. Εμένα νομίζω με χαρακτηρίζει η επιλογή αυτού του ονόματος, καθότι μου αρέσει πολύ το παιχνίδισμα με τις λέξεις.

Η συνεργασία σας με τη Χρυσάνθη Παπαγεωργίου πώς προέκυψε;
Οι κοινές μας δουλειές με την Χρυσάνθη μας έφεραν κοντά και ως καλλιτέχνες και ως ανθρώπους. Αυτό που αναζητούμε στον θεατρικό χώρο, είναι κοινό, και το γεγονός ότι η μία εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά στην άλλη, μας έκανε να πάρουμε την απόφαση αυτή μαζί.

Ποια θα είναι η δομή και η λειτουργία της Actina;
Βασικός μας πυλώνας θα είναι το εργαστήρι της υποκριτικής, που θα αναφέρεται σε όλες της ηλικίες από παιδιά και εφήβους μέχρι ενήλικες. Από κει και πέρα θα ανεβάζουμε δικές μας παραστάσεις, θα φιλοξενούμε και άλλες παραγωγές, αλλά κι άλλες παραστατικές τέχνες πλην της θεατρικής, όπως μουσική, χορός κλπ.

Σας βρίσκουμε κι εν μέσω περιοδειών με τίτλο «Μουζικουέντο».
Ναι, έχουμε ξεκινήσει τις περιοδείες της πρώτης μας παράστασης με τίτλο «Μουζικουέντο», ένα έργο της Xάρις Μέγα, με τις Ειρήνη Δόβα, Μαριαλένα Ευαγγελάκη, Χάρις Μέγα και είμαι πραγματικά χαρούμενη γι’ αυτή μας την αρχή, γιατί έχουμε δημιουργήσει μια παιδική παράσταση, που σέβεται τα παιδιά, απευθύνεται όμως και στους ενήλικες. Αυτό το έργο θα το παρουσιάσουμε και με την έναρξη της νέας θεατρική σεζόν στην Actina.

Ποιο είναι το στίγμα που θα θέλατε το θέατρο Actina να αφήσει στην πόλη των Ιωαννίνων;
Ένας θεατρικός οργανισμός που σέβεται την πολιτιστική του ταυτότητα, χρειάζεται συνέπεια και σοβαρότητα για να μπορέσει να δώσει το στίγμα του μέσα στα χρόνια. Δεν είναι απλό και δε χωράει μέσα σε μια απάντηση. Η πολιτιστική ταυτότητα του Θεάτρου Actina θα διακρίνεται από τις εξής κατευθύνσεις: την καλλιτεχνική, την εκπαιδευτική και την κοινωνική. Με κινητήριο δύναμη τον άνθρωπο, δηλαδή ένα ουμανιστικό θέατρο και την ανάγκη να μοιραστούμε το μυστικό, να γίνουμε μύστες της τέχνης του θεάτρου, θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα πολιτιστικό παρόν, που αντλεί από τα γερά θεμέλια του παρελθόντος και είναι σε συνεχή έρευνα με κάθε τι νέο εντοπίζεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και σε διαρκή επαφή με την κοινωνία. Στόχος μας να γίνει ένας ανήσυχος πολυπολιτιστικός χώρος ουσίας, που θα συνενώσει αρκετές μορφές τέχνης, κάτω όμως από μια κοινή φιλοσοφία και όραμα, αγκαλιάζοντας καλλιτέχνες που έχουν αποδείξει την καλλιτεχνική τους αξία αλλά και νέους που η ανάγκη τους για αναζήτηση και δημιουργία δε χωράει σε στενό και στεγνό πλαίσιο. Θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν χώρο τέχνης με καλλιτεχνικό στίγμα ευδιάκριτο, καθαρό, προσωπικό, που ακούει, αφουγκράζεται τη σύγχρονη κοινωνία, την ευαισθητοποιεί, την εξελίσσει πνευματικά, ταρακουνάει τα ήσυχα νερά, ανοίγει νέους δρόμους έκφρασης και η ακτίνα του ξεκινάει από τα μύχια της ανθρώπινης συνείδησης προς κάθε κατεύθυνση, κάθε πολιτιστικό γεγονός, κάθε τόπο στο διηνεκές.

Σχετικά άρθρα

«Ο Λυγμός των σκυλιών» για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Ηπειρωτικός Αγών

«Ο Λυγμός των σκυλιών» σε πανελλήνια πρώτη από το Θέατρο Actina

«Εγώ είμαι το Θείο βρέφος» από το Θέατρο Actina