Παλιά Γιάννενα

Στο συλλαλητήριο για την Κύπρο. Γιάννενα 1964

Τον Μάρτιο του 1964, οι Βελλαΐτες ξεκινούν με τα πόδια από τη σχολή τους και ξεσηκώνουν όλους τους μαθητές της πόλης, σε ένα συλλαλητήριο για την Κύπρο. Στις 3 του μήνα η κεντρική πλατεία γεμίζει από Γιαννιωτόπουλα, που διαμαρτύρονται για τη μεροληπτική στάση των συμμάχων και δη της Μεγάλης Βρετανίας υπέρ των Τούρκων και της διχοτόμησης της Κύπρου.

Τα μεσάνυχτα 2 προς 3 Μαρτίου 1964, σπουδαστές του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς ξεκίνησαν τη νύχτα, χωρίς άδεια, από τη σχολή τους και ήρθαν στα Γιάννενα περπατώντας από παράδρομους, ώστε να αποφύγουν τα μπλόκα, που είχαν στηθεί στην εθνική οδό από τους κρατούντες. Την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης των μαθητών, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, έφτασαν στη Ζωσιμαία Σχολή. Οι μαθητές της συμπαρατάχθηκαν αμέσως με τους σπουδαστές της Βελλάς και από’ κει ξεκίνησαν όλοι μαζί και κατευθύνθηκαν προς το Γυμνάσιο Θηλέων, το Γυμνάσιο Αρρένων, το Οικονομικό Γυμνάσιο και τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Μέσα σε λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης δημιουργήθηκε μια λαοθάλασσα από μαθητές, που διαμαρτύρονταν για τη στάση των συμμάχων σε βάρος της Ελλάδας και τον «στραγγαλισμό των δικαίων της Μεγαλονήσου», προκειμένου να ευνοηθεί η Τουρκία. Μετά την κατάθεση στεφάνων και την εκφώνηση χαιρετισμών από τους ίδιους τους μαθητές στο ηρώο, οι νεαροί διαδηλωτές ξέσπασαν έξω από το ξενοδοχείο «Βρετάνια» για λόγους συνδεδεμένους με το όνομά του.

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου την παραμονή, έχοντας ακούσει γι’ αυτό που θα συμβεί και προβλέποντας αντιδράσεις, έφτιαξαν πρόχειρη ταμπέλα που ανάρτησαν πάνω από την είσοδο του ξενοδοχείου, όπου αναγραφόταν «Ξενοδοχείο Η Κύπρος». Ωστόσο, η μεγάλη πινακίδα με το όνομά του παρέμεινε στην κορυφή του στην οποία οι μαθητές πέταξαν πέτρες και έσπασαν δύο γράμματα.

Ο τοπικός τύπος αφιέρωσε πρωτοσέλιδα την επόμενη μέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών της πόλης, ενώ ο Ηπειρωτικός Αγών στη στήλη του «Η Σκοπιά Μας» συμπαρίσταται και προειδοποιεί.

Σχετικά άρθρα

Προβολή του Δήμου Κόνιτσας στην αγορά της Κύπρου

Μία ακόμη παρουσία στην Κύπρο για τον προορισμό «Ιωάννινα»

Δημοσιογράφοι από την Κύπρο φιλοξενήθηκαν στα Γιάννενα