ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Προβληματισμός για το κόστος και την ποιότητα της ενέργειας

Το θέμα της ενέργειας ιεραρχεί ως ένα από τα σημαντικότερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, η διοικητική επιτροπή του οποίου συνεδρίασε στα Γιάννενα, με «οικοδεσπότη» τον γενικό γραμματέα της, πρόεδρο του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας και οι τιμές να είναι χαμηλά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν καραδοκεί ο κίνδυνος να ανεβούν. «Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα του κόστους. Από εκεί και πέρα, είναι τα δίκτυα, είναι η συνδεσιμότητα, είναι οι εναλλακτικές μορφές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Περιμένουμε και εμείς να ακούσουμε από το νέο Υπουργείο που ανέλαβε τώρα το χαρτοφυλάκιο, πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα, γιατί χωρίς φθηνή και καλή ποιότητα ενέργειας δεν υπάρχει βιομηχανία. Αυτό ακριβώς αναμένουμε, να υπάρξει αυτή η εξαγγελία, ακριβώς πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις βιομηχανίες, είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά, είτε… Είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Σαράντη τόνισε, επίσης, ότι θέση του ΣΒΕ είναι ότι πρέπει ναι γίνει μία συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και σε ποια θέση βρίσκεται η μεταποίηση και η βιομηχανία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της παραγωγής στην περιφέρεια. «Πιστεύουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από το κλιμάκιο που είχε έρθει εδώ, το 380 έργα για την Ήπειρο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Εμείς είμαστε εδώ ως “θεματοφύλακες”, να δούμε, να οριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένους ανθρώπους, που μπορούμε να συζητήσουμε για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων», τόνισε, προσθέτοντας ότι λίγο πολύ είναι κοινά τα προβλήματα για όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Τέλος, η κα Σαράντη χαρακτήρισε διαχρονικό το ενδιαφέρον του ΣΒΕ για την Ήπειρο, υπενθυμίζοντας πως πριν ριν σχεδόν 30 χρόνια, ο ΣΒΕ είχε εκπονήσει το μεγάλο στρατηγικό σχέδιο «Εγνατία Ανάπτυξη». «Ήταν για κάποιους η απαρχή να βγει από την απομόνωση τότε η Ήπειρος και φυσικά, αλλά και με τις επικοινωνίες με Μακεδονία και Θράκη», είπε.
Καλωσορίζοντας τη διοικητική επιτροπή του ΣΒΕ στα Γιάννενα, ο Ανδρέας Δημητρίου στάθηκε στη σημασία συμμετοχής στους συλλογικούς φορείς, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή. «Μέσα από τη συλλογικότητα, τη συζήτηση και τον διάλογο, μπορούν να καταγραφούν προβλήματα, να αναλυθούν, έτσι ώστε η διεκδίκηση στην εκάστοτε κυβέρνηση κάθε φορά να είναι ουσιαστική, αποτελεσματική, για το καλό και την επιτυχία όλων μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Βραβείο «Ελληνική Αξία» για «Βίκος Α.Ε.» και «Πίνδος»

«Πίνδος» και «Δωδώνη» βραβεύτηκαν για την παραγωγή «ελληνικής αξίας»