ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Τολμούν και επιχειρούν οι Γιαννιώτες

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τους αριθμούς, αλλά και προβληματισμό ως προς τον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και την απασχόληση, δημιουργούν τα στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων για την εικόνα της επιχειρηματικότητας στον νομό Ιωαννίνων το 2018.

Για πρώτη φορά μετά το 2013, το ισοζύγιο συστάσεων και διαγραφών στις επιχειρήσεις είναι θετικό, με 400 νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών είναι στον τομέα των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας πως το μοντέλο αυτό συνεχίζει να υπερισχύει στον νομό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις παραγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες και συμβάλλουν περισσότερο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θετική, από την άλλη πλευρά, είναι και η ώθηση που υπάρχει στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Τα σημεία αυτά κατέγραψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης, ο οποίος, παράλληλα, παρείχε στοιχεία του ΓΕΜΗ για όλη την περίοδο της κρίσης, από το 2010 έως και το 2018, που, όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόσημο είναι συνολικά αρνητικό.

Ξεκινώντας από την περασμένη χρονιά, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του νομού Ιωαννίνων ενεγράφησαν 440 νέες επιχειρήσεις σε όλα τα τμήματα, με μηδενική καταγραφή μόνο στο τμήμα Εξαγωγών, και διεγράφησαν 144. Αυτό σημαίνει μια θετική διαφορά της τάξης των 296 επιχειρήσεων, με τη μεγάλη διαφορά να κάνει το τμήμα Υπηρεσιών, όπου έχουν γίνει 366 νέες εγγραφές και 66 διαγραφές, ή αλλιώς ένα θετικό ισοζύγιο 300 επιχειρήσεων, κάτι που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Μήτση, από τις πρώτες μέρες κιόλας της περασμένης χρονιάς είχε διαφανεί μια θετική τάση στο ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, η οποία διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και πανελλαδικά.

«Η τουριστική ώθηση των τελευταίων ετών στην περιοχή σώζει κάπως την κατάσταση, καθώς δίνει επαγγελματική διέξοδο σε συμπολίτες, που τολμούν να επιχειρήσουν στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε πως «τα στοιχεία ΓΕΜΗ και της φετινής χρονιάς δεν μπορούν να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε, αλλά να αισιοδοξούμε μεν και κυρίως να προβληματιζόμαστε για τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας, που δυστυχώς δεν υπάρχει, με ευθύνη της κεντρικής πολιτείας και, δευτερευόντως, των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών».

Η δεκαετία της κρίσης

Την περίοδο της κρίσης, λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος και της «επίθεσης» που δέχτηκαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, χάθηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεις και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας και στον νομό Ιωαννίνων.

Με εξαίρεση το 2013, χρονιά κατά την οποία οι εγγραφές ξεπέρασαν τις διαγραφές κατά 178, κάθε χρόνο καταγράφονταν αρνητικό πρόσημο στον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2010 το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 243 επιχειρήσεις, το 2011 κατά 259 επιχειρήσεις, το 2012 κατά 277 επιχειρήσεις, το 2014 κατά 491 επιχειρήσεις, το 2015 κατά 340 επιχειρήσεις, το 2016 κατά 352 επιχειρήσεις και το 2017 κατά 103 επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας μια «συγκράτηση» των λουκέτων, που εξελίχθηκε πέρυσι σε θετικό πρόσημο.

Στα εννέα χρόνια της κρίσης, η διαφορά ανάμεσα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που άνοιξαν και εκείνες που έκλεισαν, είναι -1127. Συνολικά, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν την ίδια περίοδο είναι πάνω από 500, άρα πάνω από 1.600 επιχειρήσεις έκλεισαν, σημειώνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Ως προς τις τάσεις τώρα, ο κ. Μήτσης παρέθεσε ένα σημαντικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, που είναι το είδος των επιχειρήσεων. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έναντι αυτών στον τομέα των υπηρεσιών (καφέ-μπαρ, εστιατορίων, μικρών σημείων πώλησης υπηρεσιών και προϊόντων κτλ.) απασχολούν -κατά βάση- περισσότερους εργαζόμενους. Επομένως, οι πολλές λιγότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία στο νομό Ιωαννίνων, σημαίνουν περισσότερους ανέργους.

«Επομένως, για τα εννέα χρόνια της κρίσης, από το 2010 ως το 2018, στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα στο νομό Ιωαννίνων καταγράφεται ένας πραγματικός “Αρμαγεδώνας”. Οι εκλάμψεις των δύο ετών, του 2013 και του 2018, δεν μπορούν ασφαλώς να αποκαταστήσουν τη ζημιά στο γενικό σύνολο της επιχειρηματικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης, για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μιλάμε για «έκρηξη» της επιχειρηματικότητας για το περασμένο έτος, μια αναφορά που έγινε σε σχετικό δελτίο τύπου της διοίκησης του Επιμελητηρίου της Άρτας.

Στο Επιμελητήριο της Άρτας οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων το 2018 έφτασαν τις 120, ενώ οι διαγραφές ανήλθαν σε 28. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 14 εγγραφές, έναντι τριών διαγραφών στο τμήμα μεταποίησης, 41 εγγραφές έναντι εννέα διαγραφών στο εμπορικό και 65 εγγραφές έναντι 16 διαγραφών στο τμήμα Υπηρεσιών.

Πανελλαδικά, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2018 έφτασαν σε πανελλαδική κλίμακα τις 32.379, ενώ αντίθετα, οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν 18.632.

 

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων