ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σε «ομηρία» πωλητές, αγοραστές και μεσίτες

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, με αποτέλεσμα να μένουν σε «ομηρία» πωλητές, αγοραστές και μεσίτες, με τους όποιους κινδύνους υπαναχώρησης, αλλά και να χάνεται «ζεστό» χρήμα από τα δημοτικά ταμεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών με τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Η έκδοση του ΤΑΠ, παρά την πρόσφατη νομοθεσία που επιβάλει την έκδοσή του εντός πέντε ημερών από την σχετική αίτηση του συμβολαιογράφου, καθυστερεί χαρακτηριστικά στον Δήμο Ιωαννιτών λόγω έλλειψης προσωπικού, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τον ένα μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εμπλεκόμενους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ηλικιωμένης, η οποία για βιοποριστικούς λόγους προχώρησε στην πώληση ακινήτου και αναγκάστηκε να περιμένει τέσσερις εβδομάδες για την έκδοση του πιστοποιητικού. «Όλο αυτό το διάστημα θα μπορούσε ο αγοραστής να υπαναχωρήσει και η κυρία να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται επίλυση», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Μπάσιος, προσθέτοντας πως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια και επιπλέον αποτελεί ζημία και για τον δήμο.

«Δε νοείται μια δημοτική επιχείρηση, που θέλει ταμειακά αποθέματα, να διώχνει χρήματα από το ταμείο, να λέει “έλα σε ένα μήνα να πληρώσεις”, με το ρίσκο να χαθούν αυτά τα χρήματα. Για εμάς αυτό είναι αδιανόητο», σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε να δοθεί οριστική λύση είτε με την μηχανοργάνωση του τμήματος είτε με την επαρκή στελέχωσή του.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και άλλους δήμους της χώρας, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μπάσιος, η έλλειψη προσωπικού υπάρχει ως αιτιολογία εδώ και χρόνια και είναι κάτι που δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό.

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα είναι ότι ένα ακόμη πιστοποιητικό, αυτό περί μη οφειλής σε γη και σε χρήμα, εκδίδεται από έναν μόλις υπάλληλο για ολόκληρο τον δήμο, και μάλιστα ο υπάλληλος πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Ο Σύλλογος Μεσιτών ζήτησε από τον δήμαρχο να υπάρξει μέριμνα και για το συγκεκριμένο τμήμα, προκειμένου να «μη βρεθούμε σε ομηρία ακόμη και για αυτό το χαρτί», όπως ανέφερε ο κ. Μπάσιος, μεταφέροντας τη θέση του δημάρχου πως θα εξετάσει το ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών