ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στα Γιάννενα η «καρδιά» μιας νέας ψηφιακής τράπεζας

Σε τροχιά έχει μπει η ανάπτυξη μιας νέας ψηφιακής τράπεζας με «έδρα» τα Γιάννενα, από τη στρατηγική κοινοπραξία, που έχουν συνάψει από τον περασμένο Απρίλιο η γιαννιώτικη Natech Α.Ε. και ο συνεργάτης της Neptune International AG με την Τράπεζα Πειραιώς.

Η συνεργασία αφορά τη δημιουργία μιας καινοτόμου, ανεξάρτητης BankTech, αποκλειστικά ψηφιακής, χωρίς φυσικά καταστήματα, που εστιάζει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες των καταναλωτών, στους οποίους θα προσφέρονται, μέσα από τον συνδυασμό κορυφαίας τεχνολογικής και τραπεζικής τεχνογνωσίας, προϊόντα Banking-as-a-Service (παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς), Buy-Now-Pay-Later (παροχή άτοκων μικροδανείων με εύκολο και γρήγορο τρόπο) και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα με αμιγώς ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.
Η πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Τράπεζα Πειραιώς δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης. Επιπλέον, η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία πρόκειται να επενδύσει περί τα 40 εκ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών.
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και ο επικεφαλής της ψηφιακής τράπεζας, ένας άνθρωπος με σημαντική εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας και του χρηματοοικονομικού τομέα (Fintech), ο οποίος ήδη βρίσκεται στα Γιάννενα, τα οποία θα αποτελούν την έδρα της νέας εταιρίας. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού και συγκεκριμένα mobile developers, που θα στελεχώσουν την ψηφιακή τράπεζα.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου, όπως και η επωνυμία της νέας τράπεζας, που δεν έχει οριστικοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να εκδοθεί και η άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας και στο δεύτερο εξάμηνο να λειτουργεί πλήρως.
Το όλο εγχείρημα και η επιμονή της Natech να παραμείνει στην πόλη, φέρνουν φυσικά τα Γιάννενα σε μια περίοπτη θέση σε ό,τι αφορά τον κλάδο. Η εταιρία, που ιδρύθηκε το 2003, έχει περισσότερους από 30 μεγάλους πελάτες σε περισσότερες από 10 χώρες. Στα πλάνα της μάλιστα είναι και η παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Θανάση Ναυρόζογλου, σε δηλώσεις του στο https://digital-finance.gr/, πριν από λίγες ημέρες.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο η οικονομική και επιχειρηματική δυναμική της Ηπείρου

Εκ νέου στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει το δίκτυο των καταστημάτων της