ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Χρονιά ορόσημο το 2021 για την Τράπεζα Ηπείρου

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, τα οποία παρουσιάστηκαν στην 45η ετήσια γενική συνέλευση, το απόγευμα της Πέμπτης, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Το ενεργητικό σημείωσε αύξηση κατά 1,81% σε σύγκριση με το 2020 και, ταυτόχρονα, η Τράπεζα Ηπείρου ενίσχυσε όλα τα οικονομικά της στοιχεία, διατηρώντας υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος υπερβαίνει το 16,3%. Το 2021 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο, καθώς σημειώθηκε σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20% , κυρίως μέσα από την υγιή πιστωτική επέκταση, ενώ, στον αντίποδα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 9,6% και ανέρχονται πλέον στο 46,1% του συνόλου των δανείων. Επίσης το cost to income βελτιώθηκε κατά 2,6 μονάδες.
Ανοίγοντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κωνσταντίνος Ζωνίδης αναφέρθηκε αρχικά στη γεωπολιτική αστάθεια της περιόδου αλλά και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα μετά την πανδημία του Covid-19, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα οφέλη που απέφερε η επέκταση του δικτύου της Τράπεζας με το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Μέτσοβο και Πάργα, στοχεύοντας στην περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε το προσωπικό και τα στελέχη της Τράπεζας για τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς και τους συνεταίρους, που συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ενδυνάμωση της Τράπεζας Ηπείρου.
Τα οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Ιωάννης Βουγιούκας, ο οποίος εστίασε, επίσης, στο ότι την περασμένη χρονιά υλοποιήθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα έργα της τελευταίας δεκαετίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της απλοποίησης των διαδικασιών της Τράπεζας, με κυριότερο τη μετάπτωση στο νέο core banking system και τη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
Ο κ. Βουγιούκας μίλησε και για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του 2022 και τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διατήρηση της ισχυρής θέσης της Τράπεζας στην Ήπειρο με την αύξηση του μεριδίου αγοράς κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, έκανε λόγο για τη στρατηγική περαιτέρω αποκλιμάκωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασιζόμενη σε μια πιο επιθετική στρατηγική σχετικά με τη ρευστοποίηση ακινήτων. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι από τέλη Ιουλίου η Τράπεζα θα παρέχει νέα ασύρματα POS τελευταίας τεχνολογίας Android και μέχρι τέλη του έτους νέες χρεωστικές κάρτες με όλες τις σύγχρονες λειτουργίες. «Στόχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου είναι να γίνει μια από τις τράπεζες πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, αναπτύσσοντας μακροχρόνιες win-win αποδοτικές σχέσεις», κατέληξε.
Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2021 δήλωσε ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Βασίλειος Τσουκανέλης, σημειώνοντας ότι είναι τα καλυτέρα ιστορικά για τον οργανισμό σε όλα τα επίπεδα και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ανοδική πορεία της τράπεζας θα συνεχιστεί. Παράλληλα, τόνισε την καθοριστική συμβολή του στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος, με τη συμμετοχή του το 2015 στο κεφάλαιο της τράπεζας, άλλαξε την πορεία και καθόρισε και καθορίζει το μέλλον του οργανισμού, δίνοντας όραμα στους παλαιούς και νέους συνεταίρους της τράπεζας οι οποίοι επίσης αύξησαν σημαντικότατα τη συμμετοχή τους. Ο κ. Τσουκανέλης σημείωσε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία είναι σήμερα η παλαιότερη συνεταιριστική τράπεζα στην Ελλάδα, έχει αποδείξει ότι είναι μια σύγχρονη, ευέλικτη και δυναμική τράπεζα, που δημιουργεί αξία για τον τόπο της, με πράξεις που κάνουν θετική διαφορά στις ζωές των μετόχων της και στην κοινωνία, στοχεύοντας στην οικονομική ευημερία της Ηπείρου.
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ Χρήστος Παπαδόγιαννης, αναφέροντας ότι συμβαδίζουν με το επιχειρηματικό πλάνο του οργανισμού. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα στελέχη και τους μεριδιούχους για τη στήριξη και την υιοθέτηση του οράματος του στρατηγικού επενδυτή, και δήλωσε την αδήριτη συνέχιση της στήριξης της τράπεζας από το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Στάθηκε, επίσης, στους στόχους που η Τράπεζα έχει θέσει και κάλεσε όλους τους Ηπειρώτες να συμμεριστούν και να στηρίξουν το όραμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής ελληνικής συνεταιριστικής τράπεζαςμ συμβάλλοντας στην ανάδειξή της σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες χρηματοοικονομικές ανάγκες των πελατών της.
Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ηπείρου, θεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και συνέταιροι.

Σχετικά άρθρα

Με αναφορές στο έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης

Ημερίδα για το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας

Τράπεζα Ηπείρου – Συμμετοχή στο νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFIGF