ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Αναπόφευκτες» οι ανατιμήσεις και στα γαλακτοκομικά

Ως μονόδρομος φαντάζει και για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της, προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής, με δεδομένες τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα υλικά συσκευασίας, καθώς και την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης.

Μέχρι στιγμής οι αυξήσεις δεν έχουν περάσει στο ράφι, ωστόσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Παναγιωτάκης ουσιαστικά τις προανήγγειλε. «Είναι αναπόφευκτο. Κάποια στιγμή θα το κάνουμε. Διαφορετικά θα είναι σαν να καίμε χρήμα, μειώνοντας την αξία της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».
Όπως είπε, η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 100% πάνω σε σχέση με πέρυσι, η τιμή του υγραερίου έχει αυξηθεί κατά 40-50% και των υλικών συσκευασίας κατά 15-20%. Επίσης, η τιμή που η «Δωδώνη» προμηθεύεται το γάλα, είναι 35% πάνω σε σχέση με πέρυσι, που ήδη υπήρχε μία αύξηση 10-15% σε σχέση με πρόπερσι. Όλα αυτά έχουν άμεση συμβολή στο παραγωγικό κόστος.
Γενικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων με εκπροσώπους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έκανε λόγο για μια περίεργη χρονιά λόγω της πληθωριστικής τάσης, λέγοντας ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά- γέφυρα για το 2023, όταν και εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ομαλοποίηση στις τιμές και θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας.

«Καμπανάκια» για τη μείωση παραγωγής γάλακτος

Σημείο προβληματισμού, πέρα από τις πληθωριστικές τάσεις, είναι η παρατηρούμενη μείωση της παραγωγής, με τον κ. Παναγιωτάκη να χτυπά πολλά καμπανάκια.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 3-4%, ως συνέπεια των ανθρώπων που φεύγουν από τη δουλειά χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση και χωρίς η δημιουργία νέων φαρμών να αντικαθιστά αυτές τις απώλειες. «Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή, διαφορετικά θα υπάρχει έλλειμμα», υπογράμμισε.
Θέλοντας να προλάβει καταστάσεις, η «Δωδώνη» μελετά παρεμβάσεις προς την πολιτεία και δικές της πρωτοβουλίες για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, εκτιμώντας ότι και άλλες εταιρείες θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.
«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, είναι ότι δε βλέπω νέους ανθρώπους να μπαίνουν στο επάγγελμα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι πρέπει να αυτονομηθεί ένα κομμάτι της εκπαίδευσης, με σαφή προσανατολισμό προς τον πρωτογενή τομέα.

Έρχονται και νέα προϊόντα

Έτοιμη να λανσάρει στην αγορά και νέα προϊόντα είναι η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που δεν επαναπαύεται στα πρωτεία της στην αγορά της φέτας.
«Εκμοντερνίζουμε ακόμα περισσότερο το portfolio της εταιρείας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας τη χαρά του για την υποδοχή από τους καταναλωτές των δύο νέων προϊόντων, που πρόσφατα λανσαρίστηκαν στην αγορά, του γιαουρτιού με φρούτα και του spread φέτας. «Το ξεκίνημα για το γιαούρτι με φρούτα ήταν ενθαρρυντικό. Έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Περισσότερο και από αυτή που περιμέναμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως ανάλογη ήταν η ανταπόκριση και για το spread, παρά το ότι το λανσάρισμα ήταν πιο ήπιο.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που θα βγουν στην αγορά το επόμενο διάστημα, δε θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ωστόσο, τόνισε πως το λανσάρισμά τους αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο και έκανε ειδική μνεία στο τμήμα έρευνας και τεχνολογίας, λέγοντας πως δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο.

«Η “Δωδώνη” είναι αυτόφωτη»

Ο κ. Παναγιωτάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί και ως προς το πώς διαμορφώνεται το μέλλον της επιχείρησης μετά την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού από τη CVC Capital Partners, ξεκαθαρίζοντας πως η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση δεν προκάλεσε καμία άλλη αλλαγή.
«Οι γαλακτοβιομηχανίες δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες, που ο μέτοχος βάζει τα λεφτά και τα ταμεία τους είναι πάντα άδεια. Κάθε εταιρεία είναι αυτόφωτη και οφείλει να στηρίζεται από τα δικά της κεφάλαια. Μόνο αν χρειαστεί, έρχεται ο μέτοχος, όπως συνέβη πριν από εννέα χρόνια. Τώρα μιλάμε για μια σύζευξη δυνάμεων προς νέους στρατηγικούς στόχους», σημείωσε χαρακτηριστικά και έκλεισε κάθε συζήτηση για εξαγορά της «Δωδώνη», αφήνοντας την ίδια ώρα ανοιχτό να προχωρήσει η «Δωδώνη» σε κάποια κίνηση ενδυνάμωσής της.
Τέλος, ανέφερε ότι το επενδυτικό και στρατηγικό πλάνο δουλεύεται και σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται και στο εργοστάσιο στην Ελεούσα και με νέες εγκαταστάσεις.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Δωδώνη -Μιλιόρα Φάρμ για εισκόμιση γάλακτος και όχι μόνο

Δωδώνη: Στη Vivartia το σύνολο των μετοχών

Επένδυση 7,4 εκατ. ευρώ για τη «Δωδώνη Α.Ε.»