ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι» του υπουργείου σε αύξηση κονδυλίων

Αρνητική απάντηση υπήρξε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο αίτημα της περιφέρειας Ηπείρου για αύξηση του διατιθέμενου ποσού, ώστε να ενισχυθούν επιπλέον επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ ως πληγείσες από την πανδημία Covid-19.

Όπως κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή της η περιφέρεια, το υπουργείο επικαλέστηκε έλλειψη διαθέσιμων πόρων. Συνεπώς, δεν προκύπτει δυνατότητα χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα από 19.45, καθώς η αξιολόγηση των προτάσεων διακόπηκε όταν καλύφθηκε το διατιθέμενο ποσό των 45.000.000 ευρώ, ήτοι σε κατώτατη βάση βαθμολογίας το 19.45. Ο πίνακας με τις εγκεκριμένες μη χρηματοδοτούμενες όμως αιτήσεις συντάχθηκε με επιχειρήσεις , οι οποίες αρχικά υποβλήθηκαν από τους επενδυτές με βαθμολογία μεγαλύτερη του 19,45, μετά όμως τη διόρθωση των κριτηρίων με βάση τα υποβληθέντα από τους επενδυτές αρχεία στο ΠΣΚΕ διαμορφώθηκαν σε βαθμό κάτω του 19,45.
Η περιφερειακή αρχή υπεραμύνεται της επιλογής της να τεθεί στην Ήπειρο ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 15.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης πολύ περισσότερων επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες περιφέρειες που είχαν θέσει ανώτερα όρια χρηματοδότησης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάρτηση των τεχνικών δελτίων των εγκεκριμένων έργων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων των επιχειρήσεων που δικαιούνται αποζημίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ ως πληγείσες από την πανδημία Covid-19, όπως κάνει γνωστό η περιφέρεια Ηπείρου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εκδοθεί η τελική απόφαση, η οποία θα κοινοποιηθεί στους δικαιούχους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αναμενόμενη εξέλιξη για τον Εμπορικό Σύλλογο

Την άποψη ότι η μη χρηματοδότηση πολλών εμπόρων από το πρόγραμμα της περιφέρειας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας ότι περίπου οι μισές αιτήσεις (4.000) απ’ όσες έγιναν, «κόπηκαν» από τη χρηματοδότηση ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν υπέβαλαν καν δικαιολογητικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν.
«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι όροι που υιοθετούσε η περιφέρεια Ηπείρου για τη μοριοδότηση, ενίσχυαν τους μεγάλους εργοδότες, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και πετούσαν απ’ έξω τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και γενικά τους μικροεπαγγελματίες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη είχαν ζητήσει να αλλάξουν οι όροι του προγράμματός, να αλλάξει ο προσανατολισμός και να μοριοδοτηθούν με προτεραιότητα οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
«Γίνεται φανερό ότι και η περιφέρεια Ηπείρου, παρά την προσπάθεια να παρουσιάσει ότι είναι στο πλευρό των μικρών εμπόρων της πόλης, δεν κάνει τίποτα άλλο από το συστρατεύεται με την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, που σχεδιασμένα εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων, που μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αύριο όμως, στις συνθήκες ομαλότητας, θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν αυξημένους κύκλους εργασιών», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου