ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Προετοιμάζονται για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι

Για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι προετοιμάζονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, με τους δύο κλάδους να είναι αντιμέτωποι με μια πολεμική κατάσταση, με οδυνηρές συνέπειες για όλους τους επαγγελματίες, είτε η επιχείρηση τους είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας είτε εποχική, κάτι που έχει βαθιά αρνητική επίδραση στις τοπικές οικονομίες κάθε περιοχής, αλλά και στην εθνική οικονομία της χώρας γενικότερα.

Η εικόνα αυτή προέκυψε ως συμπέρασμα από την τηλεδιάσκεψη που είχαν το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και αρκετά από τα μέλη της με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος προχώρησε σε μια πλήρη ενημέρωση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες, τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο και πώς θα τον επηρεάσουν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι για το άνοιγμα του τουρισμού και την επισκεψιμότητα το επόμενο διάστημα.
Ημερομηνία ορόσημο για το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων αποτελεί η 14η Μαΐου, με τον κλάδο του τουρισμού να χάνει κατά πάσα πιθανότητα δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα, διότι, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση στην πλατφόρμα εμβολιασμού, ωστόσο υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα προηγηθούν άλλων επαγγελματικών ομάδων. Εργαζόμενοι του κλάδου οι οποίοι δε θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν PCR test δύο φορές τον μήνα με ευθύνη της επιχείρησης.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για το τρέχον έτος, όπου σε γενικές γραμμές δεν προβλέπονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους περισσότερους χώρους (κάτι που δεν ίσχυε το καλοκαίρι του 2020), όπως φυσικά και η τήρηση των μέτρων απόστασης και υγιεινής.
Οι αναστολές των εργαζομένων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο προβλέπονται επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουρισμό και την εστίαση.
Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με σκοπό την επιδότηση τόκων και δόσεων δανείων για το επόμενο 8μηνο, ενώ αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης για τα ξενοδοχεία, αντίστοιχο με αυτό της εστίασης. Επίκειται η επιδότηση των πάγιων δαπανών του 2020 και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι λεπτομέρειες και η ανάρτηση των όρων του προγράμματος.
Θα προκηρυχθεί νέο Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Όσα voucher δεν εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά λόγω lockdown και απαγόρευσης μετακινήσεων, έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μέχρι 30 Ιουνίου θα έχουν αναρτηθεί όλες οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και της Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα με πολύ ευνοϊκούς όρους και μέχρι 240 δόσεις.
Ξενοδοχεία καραντίνας θα λειτουργήσουν ένα ανά περιφέρεια με σύμβαση 15ευρώ/δωμάτιο την ημέρα, διάρκειας έξι μηνών, η οποία θα είναι προπληρωμένη. Σε περίπτωση διαμονής κρούσματος, η αποζημίωση ανά ημέρα θα είναι 45 ευρώ επιπλέον του αρχικού ποσού.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προκηρυχθεί πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχείων στα πρότυπα του «Εξοικονομώ» με πολύ ευνοϊκούς όρους, το οποίο ειδικά για τους ορεινούς προορισμούς θα έχει και κάποιο επιπλέον ποσοστό επιδότησης.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ευχή ότι τουλάχιστον θα επιτευχθούν τα περσινά επίπεδα κρατήσεων και τζίρου και ίσως καταφέρουμε να πάμε λίγο καλύτερα αν κερδηθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με τις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη θα επέλθει σταδιακά από το 2022. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται όποτε κρίνεται αναγκαίο στη διάθεση των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων για εσωτερική πληροφόρηση και την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τους ξενοδόχους της τοπικής Ένωσης, καθώς υπάρχει άψογη επικοινωνία και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC