rbt
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Έμειναν με τις προσδοκίες…

Δυσμενές προδιαγράφεται το μέλλον για τις επιχειρήσεις στο σύνολο σχεδόν των κλάδων, με το υπουργείο Οικονομικών να δείχνει ως μονόδρομο το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, αφού «στερεύουν» τα διαθέσιμα κονδύλια για περαιτέρω στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων.

Αυτή την εικόνα αποκόμισε από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των αρχών και φορέων της Ηπείρου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αποκλείοντας νέα μέτρα στήριξης και ικανοποίηση αιτημάτων όπως το «κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας.

«Η τηλεδιάσκεψη έγινε πιο πολύ για να μας ανακοινώσει αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση και μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά, ότι μόνος δρόμος είναι του άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου και ίσως να υπάρξει μια επιδότηση των πάγιων εξόδων για την εστίαση και μέχρι εκεί», τόνισε ο κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως τα 370 εκ. ευρώ που χρηματοδότησαν επιχειρήσεις και εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν αρκούν.

«Από εδώ και πέρα το μόνο που μας απομένει, είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές 7 και 8,που θα είναι στοχευμένες για την εστίαση και τα ξενοδοχεία, και το άνοιγμα της αγοράς για να υπάρξει μια μόχλευση της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε πως ο υπουργός δε σχολίασε τις στοχευμένες προτάσεις των Επιμελητηρίων, από την έναρξη της πανδημίας, ύψους 12 δισ. ευρώ. «Τώρα φτάσαμε τα 20 δισ. ευρώ και είμαστε στο ίδιο σημείο», ανέφερε.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επιβεβαιώθηκε, αυτό που ήταν γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, πως ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά δε θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου