ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων για απαλλαγή από τα τέλη με ενιαίο τρόπο

Την εφαρμογή με ενιαίο τρόπο της νομοθεσίας για την απαλλαγή των πληττόμενων επιχειρήσεων από τα τέλη ζητά από τους δήμους του νομού Ιωαννίνων, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, με επιστολή της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης, μέχρι σήμερα επικρατεί το «απόλυτο χάος», καθώς ο κάθε δήμος πράττει κατά το δοκούν. Όπως επισημαίνει, στην Π.Ε. Ιωαννίνων, μόνο ο δήμος Ζίτσας έχει ψηφίσει σχετική απόφαση απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μείωσης κοινόχρηστων χώρων και υπάρχει και η σχετική δυνατότητα να υπαχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν και εδρεύουν στον δήμο Ζίτσας, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.
«Οι υπόλοιποι δήμοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η ανωτέρω διάταξη έχει δυνητικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ εισέπραξαν τη σχετική οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν προέβησαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Άλλοι, ενώ έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις, δεν τις έχουν εφαρμόσει μέχρι τώρα, κι ενώ για την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων τίθεται θέμα επιβίωσης από την παρατεταμένη ύφεση», σημειώνεται στην επιστολή.
Παράλληλα, οι ξενοδόχοι τονίζουν πως αντίστοιχο «αλαλούμ» επικρατεί και στο ζήτημα του υπολογισμού των τελών, όχι επειδή υπάρχει ασάφεια ως προς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, αλλά γιατί πολλοί δήμοι δεν το εφαρμόζουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τους χώρους ξενοδοχείων που διατίθενται προς ύπνο και τους βοηθητικούς χώρους τους, προβλέπεται ειδικός τρόπος υπολογισμού των τελών και συγκεκριμένα «υπολογίζονται επί τον ισχύοντα δια της κατοικίας συντελεστή». Ως εκ τούτου, τα τέλη που αναλογούν στους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπολογιστούν με τον προβλεπόμενο για τις κατοικίες συντελεστή, τα δε τέλη που αφορούν τους λοιπούς χώρους με τον ισχύοντα για την αντίστοιχη κατηγορία.
«Παρακαλούμε, λοιπόν, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες μέσω ψηφισμάτων από τα δημοτικά συμβούλια, ώστε να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές (είτε βάσει κρατικής εντολής, είτε όχι), και αφετέρου να διορθώσετε τον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών, όσοι δεν το έχετε πράξει», σημειώνει η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων.
Τέλος, επισημαίνει ότι θα πρέπει να ανασταλούν οι διαδικασίες εισπράξεως τυχόν αξιωμένων ποσών για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία έχουν υπολογιστεί κατά παράβαση της παραπάνω ρύθμισης και μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί και αυτά να επανυπολογιστούν με τον ορθό τρόπο. Άλλωστε, οι αποφάσεις στις οποίες στηρίχθηκαν οι χρεώσεις, είναι εσφαλμένες αφού εκδόθηκαν κατά παράβαση των ρυθμίσεων και δεν μπορεί να γίνετε επίκλησή τους, καταλήγει η Ένωση Ξενοδόχων.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC