ΟικονομίαΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Η κυβέρνηση χάθηκε στους πανηγυρισμούς και τις “δάφνες” της»

Ευθύνες στην κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, αποδίδει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας στον Η.Α με αφορμή και τη μερική επανεκκίνηση της αγοράς μέσω click away.

Ο κ. Δημητρίου αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αφήνοντας να εννοηθεί πως προφανώς υποκρύπτει και προσπάθεια να τεθούν επιχειρήσεις εκτός της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», ενώ επισημαίνει πως θα μπορούσε η αγορά να ανοίξει σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν υπήρχε συγκεκριμένη προετοιμασία. Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ασπάζεται την άποψη πολλών ότι η κυβέρνηση έμεινε στις δάφνες της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα και για την επιχειρηματικότητα, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ριζικών μέτρων, όπως η διαγραφή χρεών.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ένα ιδιαίτερα «μετρημένο» άνοιγμα της αγοράς, επιλέγοντας τη μέθοδο click away. Εκτιμάτε ότι αυτό θα δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις, που προσδοκούσαν να βγάλουν κάποια από τα… σπασμένα αυτή την περίοδο;

Δε σταματούν να μας εκπλήσσουν. Ανακάλυψαν τώρα έναν νέο όρο για τη λειτουργία της αγοράς χωρίς να έχει δοκιμαστεί πουθενά στον κόσμο του λιανικού εμπορίου χωρίς παράλληλα ύπαρξη e-shop και μάλιστα έκτακτα μεσούσης της κρίσης της πανδημίας. Ακολουθούν το μοντέλο εμείς σας ανοίξαμε οπότε εσείς πουλάτε, μήπως εμπεριέχει όμως και την «πονηριά» δημιουργίας ενός σχετικού τζίρου για τον Δεκέμβρη, οπότε οδηγήσει αρκετές μικρές επιχειρήσεις εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 τον Ιανουάριο, με δεδομένο ότι θα υπολογιστούν οι τζίροι από Σεπτέμβρη έως και Δεκέμβριο; Επί της ουσίας δεν είναι ανάσα για πάνω από το 80% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες εξ αντικειμένου και δεν ήταν έτοιμες και οι ανταγωνίστριες μεγάλες εταιρίες έχουν ολοκληρωμένα συστήματα ακόμη και μέσω εφαρμογών. Για παράδειγμα, για τα ενδύματα, μέσω εφαρμογών, προβάρεις σύμφωνα με τις αναλογίες σου τα προϊόντα. Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, ενώ έπρεπε να συζητούν τη δυνατότητα χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων χωρίς αστερίσκους, την οικονομική στήριξη των ανελαστικών δαπανών των επιχειρήσεων, την μετατροπή της Επιστρεπτέας 5 και 6 σε μη επιστρεπτέα καθώς και τη μετατροπή και για αυτές που ήδη έχουν δοθεί, και, τέλος, τη διαγραφή ή το γενναίο κούρεμα των οφειλών λόγω covid-19 που δε δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα τους.

Μήπως, όμως, είναι και ευθύνη των επιχειρηματιών ότι δε φρόντισαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όχι μόνο τώρα που ενέσκηψε η πανδημία, αλλά και νωρίτερα; Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ υπήρχαν και αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία –και σε περιφερειακό επίπεδο- για τη δημιουργία e-shops.

Το ακούω συχνά αυτό που λέτε. Όπως καλά γνωρίζετε, ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής μικρής επιχειρηματικότητας βρίσκεται στα χέρια ακόμη μιας γενιάς που δεν μπορεί να ακολουθήσει τις νέες τεχνολογίες και βέβαια για να τις ακολουθούσε θα έπρεπε να προχωρήσει και σε πρόσληψη εργαζόμενου για το ανάλογο πόστο, αλλά πώς να γίνει αυτό όταν έχει ένα ύψος άμεσων και έμμεσων φόρων πάνω από το 75% του τζίρου του;

Βλέπετε με τα επίσημα στοιχεία ότι η λειτουργία των e-shop δεν καλύπτει πάνω από 8% με 9% και είναι μια συμπληρωματική δραστηριότητα ακόμη και αυτές που τα πάνε πολύ καλά, τουλάχιστον σήμερα, αύριο μετά τον covid-19 ίσως διαμορφωθούν διαφορετικές ανάγκες στην κοινωνία και αλλάξει ολοκληρωτικά και ο τρόπος που και οι Έλληνες πολίτες θα κάνουν τις αγορές τους. Για να κλείσουμε όμως αυτό το θέμα. θα πρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να επιδοτηθεί η δημιουργία e-shop, καθώς και η θέση εργασίας εξειδικευμένου εργαζόμενου τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, για να συνδυαστεί και με τη μείωση ανεργίας των νέων. Και βέβαια, για να γίνει ανταγωνιστική η «ηλεκτρονική αγορά», είναι σκόπιμο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, να υπάρξει κεντρική στήριξη και στα μεταφορικά (Κίνα), τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων είναι πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, διότι αυξάνεται η τιμή του προϊόντος που διαθέτουν.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος αυτή την περίοδο, εκτιμάτε πως θα μπορούσε να υπάρχει μια γεωγραφική διαφοροποίηση ως προς το τι ανοίγει και το τι συνεχίζει να μένει κλειστό;

Είναι η πιο επίκαιρη ερώτηση, αλλά χρειάζεται μια ολόκληρη συνέντευξη. Ως Επιμελητήριο Ιωαννίνων, από την πρώτη στιγμή αλλά και πριν λίγες ημέρες, σημειώσαμε εκ νέου ότι πάνω από όλα είναι η προστασία του υπέρτατου αγαθού του ανθρώπου, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή. Αλλά… Θα έπρεπε νωρίτερα, είχαμε τον χρόνο μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown με ολοκληρωμένο σχέδιο να προχωρήσουμε. Δεν το έκανε πράξη η κυβέρνηση, χάθηκε μέσα σε επικοινωνιακές στρατηγικές, πανηγύριζε το άνοιγμα του τουρισμού και την ταυτόχρονη ολοκληρωτική αντιμετώπιση του covid-19 με διάγγελμα του Πρωθυπουργού από την Σαντορίνη και υπέκυψε τέλος στις πιέσεις των μεγάλων tour operator όπως η ΤUI (που μέχρι σήμερα δεν έχει αποπληρώσει τους Έλληνες ξενοδόχους).

Έπρεπε η κυβέρνηση από την αρχή, να υπολογίσει τι χρήματα έχει και τι μπορεί να διαθέσει, μιλάμε για το δεύτερο κύμα, να αναλύσει τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά φορτία μέσω rapid test και με βάση τα στοιχεία να προχωράει, όχι στοχεύοντας χωρίς στοιχεία αποκλειστικά στην εστίαση την ώρα που ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ήταν κονσερβοποιημένος στα μέσα μεταφοράς. Έχουμε την δυνατότητα πλέον μέσω διοδίων να κλείνουμε μια ολόκληρη περιοχή και να ανοίγουμε μια άλλη χωρίς όμως να εισέρχεται στην κοινότητα της κλεισμένης περιοχή «ξένο σώμα», όπως ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες με το μοριακό test των 72 ωρών για όσους έρχονται από το εξωτερικό. Πολλά μπορούσαμε να πράξουμε, σας είπα με σχέδιο, ακόμη και τη διάθεση 500 εκ. ευρώ ως επιδότηση στον εσωτερικό τουρισμό, αποκλείοντας τους πάντες χωρίς μοριακό test. Εισπράξαμε ελάχιστα από τον τουρισμό, τα οποία οι επιχειρήσεις ουσιαστικά θα τα ξαναδώσουν πίσω πολλά περισσότερα, με δεδομένο ότι οι τουριστικές μονάδες αλλά και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν γύρω από το τουριστικό προϊόν είναι ουσιαστικά κλειστές. Έκλεισε η Μελβούρνη 110 ημέρες στην Αυστραλία αλλά όλες οι άλλες πόλεις ήταν ανοιχτές. Γιατί; Γιατί είχαν ολοκληρωμένο σχέδιο και βέβαια είχαν υπολογίσει από την αρχή πόσα χρήματα θα χρειαστεί η επιχειρηματικότητα για να επιβιώσει κλειστή όλες αυτές τις ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει εκ νέου χωρίς τους κινδύνους του λουκέτου.

Έχει αλλάξει η εποχή της χειραψίας, είμαστε στην εποχή της ουσίας

Τους τελευταίους μήνες «βομβαρδίζετε» με επιστολές υπουργούς, γενικούς γραμματείς, περιφερειάρχη για θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της στις επιχειρήσεις. Είναι μια μέθοδος που φέρνει αποτελέσματα ή χρειάζεται κάτι παραπάνω;

Δε «βομβαρδίζουμε» κανέναν. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του Επιμελητηρίου αυτό που πρέπει, αυτό που είχαμε τονίσει. Την καθολική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλα τα θέματα που την απασχολεί. Είχαμε προτάσεις για όλα τα ζητήματα που προέκυπταν και βέβαια πολλές από τις επιστολές που αποστείλαμε, δεν ήταν κάλυψη του «εγώ» μας αλλά ήταν κάλυψη όλων των αιτημάτων που έφταναν καθημερινά στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Και πιστέψτε, με ακόμη και σήμερα είναι πάρα πολλά και συνεχίζουμε να προσπαθούμε μέσα σε ένα 24ωρο να δίνουμε λύσεις ή να προκαλούμε απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς είτε είναι η κεντρική κυβέρνηση είτε είναι η περιφέρεια και ο δήμος. Δεν ήταν εφικτό για μεγάλο διάστημα να επισκεφτούμε τα υπουργεία λόγω των απαγορεύσεων, αλλά, όταν χρειάστηκε, το κάναμε πράξη, όπως η επίσκεψη μας στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο, που ουσιαστικά προσκληθήκαμε αφού είχαμε αποστείλει επιστολή για αύξηση της χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις και μιλάμε για το πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου, που, όπως θυμάστε, αμέσως μετά την επιστροφή μας, ανακοινώσαμε πριν ακόμη την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας την αύξηση της χρηματοδότησης. Θα συνεχίζουμε λοιπόν σε αυτή την στρατηγική, η οποία σε πολλές των περιπτώσεων δικαιώθηκε και βρήκαμε λύσεις. Άλλωστε, στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με τον οποιονδήποτε. Δε χρειάζεται πλέον να ακολουθούμε τα μοντέλα μιας άλλης εποχής, να καθόμαστε δηλαδή στον προθάλαμο ενός υπουργείου και να στέλνουμε φωτογραφίες για το τι κάναμε. Έχει αλλάξει η εποχή της χειραψίας, είμαστε στην εποχή της ουσίας και εμείς προσαρμοστήκαμε απόλυτα σε αυτή.

Αν βαθμολογούσατε την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, τι βαθμό θα της βάζατε με άριστα το 10; Σε τι τα πήγε καλά, σε τι θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα;

Η κυβέρνηση τα πήγε ως ένα σημείο καλά, κυρίως στην αρχή της πανδημίας, αλλά πολύ γρήγορα απένειμε το βραβείο της επιτυχίας μόνη της στον εαυτό της και χάθηκε στους πανηγυρισμούς και τις «δάφνες» της. Αντιμετώπισε τις ανάγκες μιας κατηγορίας εργαζομένων, αλλά πολλούς άλλους τους ξέχασε, όπως π.χ είναι αυτοί του τουριστικού κλάδου. Στο επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας, δυστυχώς, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, μοίρασε ουσιαστικά δάνεια και τα βάφτισε υποστήριξη ή βοήθεια, και μετακύλησε τις υποχρεώσεις της στο τέλος του πρώτου 3μήνου του 2021 που άγνωστο παραμένει σήμερα τι πιστεύει για την αποπληρωμή τους. Θεωρεί πως χωρίς κούρεμα ή διαγραφή χρεών covid θα αντιμετωπιστούν ακόμη και με μεγάλη ρύθμιση; Προφανώς και όχι, αφού θα πρέπει κάποιος να έχει αύξηση τζίρου ακόμη και 300%. Το καλύτερα σας το απάντησα νομίζω πιο πριν και θα ήταν μόνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης μεταξύ 1ου και 2ου lockdown, που προφανώς δεν είχε και δεν έχει δυστυχώς ακόμη.

Σε τοπικό επίπεδο, τα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων δεν ήταν αυτά που προσδοκούσατε, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις σας. Γιατί εκτιμάτε πώς δεν υπήρχε η ανταπόκριση σε όσα είχατε προτείνει;

Πραγματικά έχετε δίκαιο, εμείς από την πρώτη στιγμή αποστείλαμε τα μέτρα αντιμετώπισης της επιχειρηματικότητας και ζητήσαμε ακόμη και ειδικό δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, αλλά δυστυχώς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, παρά τις θετικές δεσμεύσεις που είχαμε λάβει. Μετά την αποστολή της δεύτερης δέσμης των μέτρων μας, είχαμε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου που ήταν κατά πολύ μακριά από αυτά που αιτηθήκαμε. Είμαι της άποψης, ο κάθε ένας στον ρόλο του και το γνωστικό αντικείμενο του, δεν μπορεί σήμερα ο κάθε ένας να θεωρεί ότι τα ξέρει όλα, γι’ αυτό και είπαμε πολλές φορές ότι όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που συνέβη, δεν μπορεί να θωρεί κάποιος ότι μπορεί και μόνος του.

Κλείνοντας, το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μία μίνι κρίση στο Επιμελητήριο, με αφορμή και την προσπάθειά σας να καθαιρέσετε τον Γιάννη Μήτση, με τον οποίο συμπορευτήκατε μετεκλογικά για να διοικήσετε, από τη θέση του Α’ αντιπρόεδρου.

Εμείς δεν προσπαθήσαμε να καθαιρέσουμε κανέναν. Δεν είναι στην λογική μας. Εμείς, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και όπως απόλυτα προβλέπεται από τους επιμελητηριακούς νόμους, θέσαμε τον κ. Μήτση, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση, στη διάθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και με αντίστοιχο δημοκρατικό τρόπο τα μέλη αποφάσισαν τη μη παύση του. Είχαμε τη δυνατότητα, όπως παλαιότερα κάποιοι, με αντιδημοκρατικό τρόπο και διαπιστωτική πράξη να τον παύσουμε, αλλά σας είπα, δεν το πράξαμε, διότι μέσα στις δημοκρατικές αρχές μας αυτές οι πρακτικές δεν υπάρχουν.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Τόσο ο κ. Μήτσης, όσο και η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» του Γρηγόρη Γκίκα υποστηρίζουν πως πλέον δεν έχετε την απόλυτη πλειοψηφία και άρα πρέπει να πάμε σε εκλογές για να προκύψει νέα διοίκηση. Είναι κάτι που το σκέφτεστε;

Το πώς φτάσαμε εδώ θα πρέπει να το απαντήσουν άλλοι και όχι εμείς. Εμείς είμαστε μια δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις με δημοκρατικές και σύννομες διαδικασίες, τις περισσότερες δε φορές ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία, όπως άλλωστε πράττουν δημοτικές αρχές χωρίς απόλυτη πλειοψηφία σε πολλούς δήμους της χώρας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση