ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αυξάνει την πίεση προς κάθε κατεύθυνση

Παρών στα προβλήματα των επιχειρηματιών δηλώνει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που έχει αποδυθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια διεκδίκησης μέτρων στήριξης και επίλυσης προβλημάτων, διαβλέποντας από πολύ νωρίς ότι η κρίση της πανδημίας θα είναι μεγάλη σε διάρκεια και οι επιπτώσεις της ακόμη μεγαλύτερες σε ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη απεστάλη, από την πρώτη κιόλας ημέρα που η περιοχή πέρασε στο επίπεδο 4, επιστολή στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο, με αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», τουλάχιστον στο διπλάσιο. Ο κ. Δημητρίου εμφανίστηκε βέβαιος πως υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. «Το ποσό που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από τις περιφέρειες, δεν ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια και, όπως αντιλαμβάνεστε, προκύπτει το ερώτημα, τα υπόλοιπα χρήματα προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τετραπλασιάστηκε το αρχικό ποσό χρηματοδότησης και από 10 εκ. έφτασε στα 40 εκ. ευρώ, με τη διαφορά ότι ήταν μια πρόταση από όλους τους φορείς, από όλους τους δήμους, όλα τα Επιμελητήρια και την ίδια την περιφέρεια. «Εμείς λοιπόν έχουμε χρέος μας και θα πρωτοστατήσουμε για να ξεκινήσει αυτή η ενότητα, η διαβούλευση, να στηριχθεί η περιφέρεια Ηπείρου, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και οι επιχειρήσεις», τόνισε.
Ο κ. Δημητρίου επισήμανε την ανάγκη για γενναία μέτρα στήριξης, λέγοντας ότι με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, δε θα υπάρξει αύριο. «Ξέρουμε ότι δε θα είναι ένας αποκλεισμός μόνο 14 ημερών αλλά ενός τουλάχιστον μήνα», ανέφερε, κάνοντας γνωστό ότι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μελετά νέες προτάσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις –μέλη του στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών.
«Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει το κράτος, να ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των επιλέξιμων από όλα τα προγράμματα», συνέχισε και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα Γενικής επιχειρηματικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αφορά τη μεταποίηση, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, όπου ο Α’ κύκλος έκλεισε στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο Β’ κύκλος στο τέλος Ιουλίου και κλείνει και ο Γ’΄ κύκλος και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι επιλέξιμες επιχειρήσεις για να κινηθεί η οικονομία και να γίνει η μόχλευση που χρειάζεται.
Ο κ. Δημητρίου στάθηκε και στα περιοριστικά μέτρα, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του κλάδου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Κατώτερα των περιστάσεων» τα μέτρα του δήμου

Κατώτερα των περιστάσεων χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου τα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης.
«Δεν είναι σε σύγχυση ούτε η επιχειρηματικότητα, ούτε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Λυπούμαστε που η απόφαση τους, παρά τις ενέργειες μας, παρά τις προτάσεις μας, είναι μέτρα χωρίς επί της ουσίας οικονομική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του και πρόσθεσε πως αγνοήθηκαν οι δέκα προτάσεις άμεσης στήριξης των επιχειρηματιών δημοτών, που είχαν κατατεθεί από την πλευρά του Επιμελητηρίου.
«Είδαμε λοιπόν πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται την βοήθεια και την στήριξη της τοπικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων