ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο το Επιμελητήριο

Να επανεξεταστούν οι προτάσεις που κατέθεσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων τoν Σεπτέμβριο, καλεί τον δήμο Ιωαννιτών ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου, με επιστολή του, ζητώντας ουσιαστικά πιο «προωθημένα» μέτρα από αυτά που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

Μετά την ανακοίνωση της δεύτερης δέσμης μέτρων από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φ. Βάββα, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, σύμφωνα με την επιστολή, χαιρετίζει την προσπάθεια του δήμου να ελαφρύνει από τα οικονομικά βάρη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον δήμο.
«Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα μέτρα είναι προτεινόμενα και θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα του δήμου Ιωαννιτών, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η δέσμη μέτρων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η οποία απεστάλη και συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου του Επιμελητηρίου και του αντιδημάρχου Οικονομικών Φ. Βάββα στις αρχές του Σεπτέμβρη. Δυστυχώς, λόγω των δύσκολων συνθηκών, και ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να απορροφήσει τους κραδασμούς από αυτό το δύσκολο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στους επιχειρηματίες χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα. Θεωρούμε ότι η δέσμη των μέτρων έτσι όπως αναλύθηκε στον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Φώτη Βάββα, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, να προσαρμοστεί ενδεχομένως στις οικονομικές αντοχές του δήμου Ιωαννιτών και να υιοθετηθεί, για να μπορέσει και ο δήμος Ιωαννιτών να προσδοκά περισσότερα έσοδα στο άμεσο μέλλον», επισημαίνεται στην επιστολή.
Κλείνοντας, ο κ. Δημητρίου σημειώνει πως οι χιλιάδες επιχειρήσεις, με τους αντίστοιχα χιλιάδες εργαζόμενους είναι αυτές οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, συμβάλουν στους θετικούς δείκτες των οικονομικών του δήμου και άρα θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερης στήριξης αυτή τη δύσκολη εποχή.

Τι ζητά το Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο ζητά τη μείωση δημοτικών τελών έως την 15η Μαρτίου 2021. Συγκεκριμένα, μείωση 50% των τελών για την κατηγορία των νέων επαγγελματιών έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους, οριζόντια μείωση οριζόντια 30% σε ατομικές επιχειρήσεις έως έναν εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενους και οριζόντια μείωση 40% σε όλες τις επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Επίσης, ανάκληση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον δήμο έως την 15η Μαρτίου 2021 και δημιουργία ρύθμισης των χρεών σε 12 και 24 δόσεις χωρίς επιτόκιο, καθώς και -όπου αυτό είναι εφικτό- σε 120 δόσεις.
Ακόμη, μείωση 20% των μισθωμάτων από την μίσθωση δημοτικών ακινήτων (περίπτερα και άλλα), που καταβάλουν οι επιχειρήσεις προς τον δήμο, έως την 31/12/2020, με δυνατότητα παράτασης της μείωσης, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, για το 2021.
Τέλος, το Επιμελητήριο ζητά απαλλαγή παρακρατήσεων από τον δήμο, για τα έσοδα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματικών για μη ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την ημέρα αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας έως και την ημέρα άρσης της αναστολής και απαλλαγή πληρωμής των τελών κάλυψης κοινοχρήστων χώρων έως και την 31/12/2020.

Μειώσεις και στη ΔΕΥΑΙ

Ένα ακόμη ζήτημα του τίθεται, είναι η δυνατότητα και της ΔΕΥΑΙ να στηρίξει τις επιχειρήσεις της περιοχής. Το Επιμελητήριο ζητά οριζόντια μείωση 30% της τιμής του κυβικού για τις επιχειρήσεις, κυρίως στο χώρο της εστίασης και τις μονάδες παραγωγής, ανεξαρτήτως κυβικών κατανάλωσης και απαλλαγή των καταστημάτων εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων και των βιοτεχνιών από το πάγιο τέλος ύδρευσης και αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Ι., κλιμακούμενα με βάση τα τετραγωνικά έως 50%.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων