ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Τρεις προτεραιότητες για την υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου

Τρεις άμεσες προτεραιότητες για την υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου, που μπορεί να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, προβάλλει Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), επιμένοντας στην έναρξη θεσμικού διαλόγου με στόχο σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο σχέσεων των επιχειρήσεων Τύπου με την Πολιτεία, τη λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου, γενικότερα.

Η πρώτη προτεραιότητα έχει να κάνει με την επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης δημοσιεύσεων των δημόσιων φορέων στον Τύπο, καθώς το τέλος των καταχωρήσεων την πρόσβαση του κάθε πολίτη σε ανακοινώσεις και προκηρύξεις, στερεί όμως και από τον περιφερειακό Τύπο και την τελευταία εναπομείνασα πρόνοια υποστήριξης.

Η δεύτερη προτεραιότητα έχει να κάνει με τη διατήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, σημειώνοντας ότι απειλείται η επιβίωση των μικρότερων και ασθενέστερων εφημερίδων. «Σημειωτέον ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια. Η υποχρέωση αυτή θα ισοσκελιζόταν με τους πόρους του πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας, το οποίο καταργήθηκε και ουδέποτε αντικαταστάθηκε», σημειώνεται χαρακτηριστικά και ζητείται, εκτός της σύνταξης και εφαρμογής προγράμματος ενίσχυσης, η έκτακτη και ειδική ρύθμιση των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων.

Τέλος, όπως αναφέρεται, σχεδόν όλα τα αιτήματα κατατείνουν στην ανάγκη συγκρότησης νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητα και την ιστορικότητα τους.

 

Σχετικά άρθρα

Στη μάχη του Εφετείου με εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη

Ηπειρωτικός Αγών

Η στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου είναι δημοκρατική επιταγή

Ηπειρωτικός Αγών

Η εξοντωτική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση πνίγει τις εφημερίδες