ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ζητά ένταξη του πρωτογενούς τομέα στα μέτρα η “Ένωση Αγροτών”

Τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό των αγροτοπτηνοκτηνοτρόφων από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκφράζει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, καθώς και τους αντίστοιχους υφυπουργούς.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, οι αγροπτηνοκτηνοκτρόφοι είναι εκείνοι οι οποίοι καθημερινά δίνουν αγώνα για την παραγωγή των απαραίτητων για τη διατροφή των Ελλήνων, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ατομική τους υγεία όσο και την υγεία των οικογενειών τους, ενώ σημειώνεται πως για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τα αρνιά και τα κατσίκια είναι απούλητα ή όσα τυχόν πωλούνται, οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές.

Τονίζεται δε πως οι παραγωγοί δεν έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες και οι μεταποιητικές μονάδες γάλακτος, που σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναστείλουν τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς και τις δανειακές τους υποχρεώσεις, με ταυτόχρονη επιδότηση του επιτοκίου, ούτε και τη μεταφορά λήξης των επιταγών οι οποίες έχουν εκδοθεί για 75 μέρες.

«Αλήθεια από πού να εισπράξουν οι αγρότες για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην των οικογενειών τους για τη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων τους αλλά και την πληρωμή των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία; Απόρροια των παραπάνω είναι ο συνεταιρισμός μας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εμπορία αγροτικών εφοδίων, να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες χορήγησης πιστώσεων στους παραγωγούς μέλη μας για την προμήθεια των απαραίτητων αγροτικών εφοδίων τόσο για τις καλλιέργειες όσο και για τη διατροφή των ζώων τους. Μήπως μας ξεχάσετε;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΓΑΣ Χριστόδουλος Μπαλτογιάνης.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα την ένταξη ολόκληρου του πρωτογενούς τομέα και των επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν, συμπεριλαμβανόμενου και των Συνεταιρισμών, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και ενεργοποίηση του μέτρου της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis) για όλους τους αγροτοκτηνοπτηνοτρόφους, και ιδιαίτερα για τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι αδυνατούν να διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους.

Σε δύσκολη θέση και οι πτηνοτρόφοι

Επιπτώσεις και στους πτηνοτρόφους έχουν τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, δεν μπορούν να εισπραχθούν από τους παραγωγούς αρκετές επιταγές που έχουν εκδοθεί, οι επιχειρήσεις δεν εκδίδουν νέες επιταγές προς τους παραγωγούς, ορισμένες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν μείωση στην τιμή αγοράς ζώντος κοτόπουλου 8 λεπτά ανά κιλό και οι εταιρείες ανακοίνωσαν μείωση εκτροφών. Η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών ζητά από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό ενίσχυσης de minimis, μέχρι να ληφθούν τελικές αποφάσεις ρυθμίσεων.

Σχετικά άρθρα

Από ευκαιρία… αναγκαιότητα η αξιοποίηση των προγραμμάτων

Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader

«Ένωση Αγροτών» – Συμφωνία με υψηλές τιμές διάθεσης του γάλακτος