ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Κερδίζει έδαφος το επιχειρείν στον νομό Ιωαννίνων

Ελπιδοφόρες προδιαγράφονται οι προοπτικές της επιχειρηματικότητας για το 2020, όπως προκύπτει από το θετικό ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών των επιχειρήσεων μετά και την αποτίμηση στις 31 Δεκεμβρίου 2019 μέσω των ηλεκτρονικών στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος μητρώου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών αποτιμάται θετικό κατά 251 επιχειρήσεις επιπλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τον κλάδο των υπηρεσιών με τα στοιχεία να δείχνουν πως για κάθε μία επιχείρηση που έκλεισε, άνοιξαν περίπου τέσσερις νέες επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, εγγράφηκαν 465 νέες επιχειρήσεις και διεγράφησαν 123 μέχρι και το τέλος του 2019.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η προτίμηση νεοσύστατων επιχειρήσεων στην ίδρυση επιχείρησης με νομική μορφή Ι.Κ.Ε, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», καθώς και στο τμήμα των Υπηρεσιών οι επιχειρήσεις με νομική μορφή «Ενεργειακή Κοινότητα». Ως θετικό στοιχείο αποτιμάται και η δημιουργία 23 νέων επιχειρήσεων με νομική μορφή Α.Ε, έναντι μόλις μίας διαγραφής.
Στα αρνητικά καταγράφεται η πτώση στον κλάδο του εμπορίου και της μεταποίησης, που παρουσιάζουν αρνητικά ισοζύγια -29 και -54 αντίστοιχα, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων σε αυτούς τους κλάδους ήταν ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, της επιβάρυνσης της φορολογίας αλλά και της πτώσης της κατανάλωσης, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι αρκετές διαγραφές, κυρίως στον κλάδο του εμπορίου, είναι από ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης.
Μέσω των στοιχείων, ωστόσο, σημειώνεται ότι η επιχειρηματικότητα παρουσιάζει σταδιακή ανάκαμψη, με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αναζητούν συνεργασίες και να δημιουργούν περισσότεροι από δυο επιχειρήσεις ολοκληρωμένων λύσεων. Επίσης, κλάδοι, όπως ο τουριστικός, κινούνται αυξητικά, είτε με μορφές επιχειρήσεων όπως ξενώνες και καταλύματα, είτε με στόχευση σε τουριστικές υπηρεσίες, ενώ αργά αλλά σταθερά επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής φαίνεται πως εκδηλώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για μεγαλύτερη παρουσία στον νομό Ιωαννίνων.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου αναφέρει πως «η επιχειρηματικότητα φαίνεται πως και στα δύσκολα ξέρει να παλεύει και να δημιουργεί, αλλά από την πλευρά της και η πολιτεία θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα, μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, πως είναι ικανή να δημιουργήσει και να υποστηρίξει τις νέες αναπτυξιακών προοπτικές που διαφαίνονται».

Σχετικά άρθρα

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ