Φωτογραφία: Μενέλαος Συκοβέλης
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Διάκριση για την Οινοποιία Κήτας στο «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

Σε μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις γύρω από το κρασί στη χώρα μας, τον διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy», που διεξήχθη από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου, ο Βασίλης Κήτας απέσπασε χάλκινα βραβεία και για τις τέσσερις συμμετοχές του: «Ορειθαλής»: Βιολογικός Λευκός Ξηρός, εσοδείας 2020 (87/100) «Φύσης γήμορο»: Βιολογικός Ροζέ Ξηρός, εσοδείας 2022 (87/100) «Φύσης γήμορο»: Βιολογικός Ερυθρός Ξηρός, εσοδείας 2019 (86/100) «Φύσης γήμορο»: Βιολογικός Ροζέ Ημιαφρώδης Ημίγλυκος, εσοδείας 2021 (86/100).

H συγκέντρωση των υψηλών βαθμολογιών αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς οι βιολογικοί
οίνοι, ελάχιστων παρεμβάσεων, του οινοποιείου Κήτα ανταγωνίστηκαν επί ίσοις όροις
οίνους συμβατικής οινοποίησης, σε ένα διαγωνισμό όπου 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-
κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine και Master Sommeliers,
οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, δοκίμασαν 881 δείγματα, από την Ελλάδα
και την Κύπρο.
Βαρύτητα για τη περιοχή μας φέρει η βράβευση του Ροζέ Ημιαφρώδους Ημίγλυκου, της
«δικής μας Ντεμπίνας», που παράγεται με την παραδοσιακή τεχνική του τόπου μας. Ωριμάζει σε βαρέλια ρόμπολου, με τη δεύτερη ζύμωση να πραγματοποιείται στη φιάλη,
χωρίς προσθήκη σακχάρων, με τις γηγενείς ζύμες της ποικιλίας. Ένα κρασί μοναδικό με
έντονα, ιδιαίτερα αρώματα στη μύτη και το στόμα, που βρήκε ανταπόκριση στους
διακεκριμένους γευσιγνώστες, χωρίς αυτοί να έχουν πληροφορίες για την παραγωγή του
και όντας έξω από τη γευστική τους παλέτα.
Η οινοποιία Κήτας θα συνεχίσει, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία, να παράγει ποικιλία βιολογικά πιστοποιημένων οίνων με ελάχιστες παρεμβάσεις και έμφαση στην ανάδειξη των τυπικών χαρακτηριστικών του μικροκλίματος της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας.