Η δράση, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Τζουμέρκων την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, συνδέεται άμεσα με πολλούς από τους συνολικά 17 Ευρωπαϊκούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως είναι για παράδειγμα η Μηδενική Φτώχεια, η Μηδενική Πείνα, η Καλή Υγεία κι Ευημερία, η Ποιοτική Εκπαίδευση, το Καθαρό Νερό, η Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια, η Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και η Ζωή στη Στεριά.
Η γαστρονομία αντικατοπτρίζει την ταυτότητα και την ιστορία μιας περιοχής και αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό παράγοντα, που συνδέει του ανθρώπους τόσο με το φυσικό τους περιβάλλον όσο και μεταξύ τους. Το κλίμα και η γεωγραφία μιας περιοχής επηρεάζουν την ιστορία, τις εθιμοτυπίες και την πολιτιστική κληρονομιά της, και κατά συνέπεια και τη γαστρονομία. Αντίστοιχα, το «καλό» φαγητό σχετίζεται άμεσα με τις πρώτες ύλες και με τον τρόπο, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα. Κατά κανόνα, τα τοπικά προϊόντα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον (π.χ. οικολογικοί τρόποι παραγωγής, μειωμένη χρήση μεταφορικών και ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.) και συμβάλουν σε μεγάλο ποσοστό στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, οι παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος και οι συνταγές, που διατηρούνται μέσα στον χρόνο, αποτελούν μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των κατοίκων σε χωριά και μικρούς οικισμούς στηρίζεται στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών και προϊόντων, ώστε να αποφεύγεται ή έστω να μειώνεται η αλόγιστη σπατάλη τροφίμων.
Εν προκειμένω, η παρασκευή του παραδοσιακού καλαμποκίσιου ψωμιού «Κουλούρα» αποτελεί μια απλή δημιουργία, ελάχιστης προσπάθειας, με αγνά ντόπια υλικά, που παράγει ένα ζεστό και υγιεινό φρέσκο ψωμί. Πρόκειται για μια γρήγορη παρασκευή ψωμιού από καλαμπόκι, σε εποχές, μάλιστα, που δεν υπήρχε αλεύρι σίτου. Με τα χρόνια ξεχάστηκε, αλλά η σύγχρονη διατροφική φιλοσοφία το επαναφέρει ως μια από τις πιο υγιεινές και βιώσιμης μορφής τροφές. Ιδανικά, οι σπόροι καλαμποκιού μετατρέπονται σε αλεύρι σε κάποιον από τους παραδοσιακούς νερόμυλους που υπάρχουν ακόμη σε λειτουργία στην Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Στη δράση συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Αγνάντων, 60 περίπου πολίτες καθώς και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και των τοπικών συλλόγων. Όλοι μαζί, στην κεντρική πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγνάντων, κάτω από τη θέα της Ρόκας, μιας εκ των κορυφών των Τζουμέρκων, γεύτηκαν το ζεστό ψωμί μαζί με αφεψήματα.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Sustainable Development Week-ESDW) είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ενεργού συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στη φιλόδοξη αυτή κοινή προσπάθεια, που έχει να κάνει, άμεσα ή έμμεσα, με την προώθηση και υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDGs), κατά το χρονικό διάστημα από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου.
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης με παρασκευή «Κουλούρας»
Με μια δράση παρασκευής παραδοσιακού καλαμποκίσιου ψωμιού «Κουλούρα» γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, στα Άγναντα/Κεντρικά Τζουμέρκα Άρτας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.