ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τα «Πικρά Χριστούγεννα» έφεραν το πρώτο βραβείο στο 18ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Το πρώτο βραβείο για την τρισδιάστατη κατασκευή με τίτλο «Πικρά Χριστούγεννα» έλαβε το 18ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων στον 9ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό/πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
Το 18ο Νηπιαγωγείο υλοποίησε το πρότζεκτ «Πικρά Χριστούγεννα», μέσα από το οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες. Έμαθαν για την ιστορία της Κύπρου και ιδιαίτερα για τα γεγονότα της Κυπριακής Κατοχής. Μέσα από αρχειακό υλικό, γνώρισαν τη δύσκολη ζωή των προσφύγων, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και τις αλλαγές που προκλήθηκαν στην καθημερινότητα των παιδιών, καθώς και για τα πρώτα τους προσφυγικά Χριστούγεννα, τα οποία αποτύπωσαν σε μακέτα της διχοτομημένης Κύπρου, με τα μικρά παιδιά να στολίζουν ξερά κλαδιά για χριστουγεννιάτικα δέντρα στερεωμένα μέσα σε κάλυκες.
Τη μακέτα συνοδεύει μια μικρή βιντεοπαρουσίαση με πολύ χρήσιμες και συγκινητικές αφηγήσεις.

Σχετικά άρθρα

Έφερε το μουσείο στην εικονική του τάξη το 18ο Νηπιαγωγείο

Δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στο 18ο Νηπιαγωγείο