ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Επετειακή ημερίδα για την προσφορά της Ηπείρου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στους επετειακούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με γενικό θέμα «Η προσφορά της Ηπείρου στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821».

Τα θέματα των εισηγήσεων θα κινηθούν σε τρείς θεματικές ενότητες: οι Νεομάρτυρες και η προσφορά τους στο υπόδουλο γένος, Λόγιοι και διδάσκαλοι του Γένους κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα αγωνιστών του 1821 συνδεόμενα με την Ήπειρο.
Η διημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ελεύθερα, ακολουθώντας τον σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Βελλάς (www.aeavellas.gr).
Η έναρξη θα γίνει στις 9 το πρωί με τον χαιρετισμό της προέδρου της ΑΕΑ Βελλάς Μαρίας Ράπτη και την κήρυξη της έναρξης εργασιών από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.
Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των Ιωάννη Παναγιωτόπουλου με θέμα «Ταυτότητα και Εκκλησία στην Ήπειρο κατά την προεπαναστατική περίοδο», Συμεών Πασχαλίδη με θέμα «Οι Νεομάρτυρες και η πνευματική προσφορά τους προς το Γένος: Βεβαιότητες και αμφισβητήσεις» και του αρχιμ. π. Θωμά Ανδρέου με θέμα «Γιάννενα: Τόπος μαρτυρίας και μαρτυρίου».
Η δεύτερη συνεδρία ξεκινά στις 10.45 με εισήγηση του Ιωάννη Λιάκου και θέμα «Συμβολισμοί και πνευματική ακτινοβολία της Επανάστασης μέσα από ένα ανέκδοτο απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις» και ακολουθούν οι Τριαντάφυλλος Σιούλης με θέμα «Ο κολυβαδισμός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και η επανάσταση του 1821» και Δημήτρης Παπάζης με θέμα «Διονύσιος Μητροπολίτης Λαρίσης “Φιλόσοφος” ή “Σκυλόσοφος” [1541 (;) – † 1611]. Μία σύντομη παρουσίαση».
Την Παρασκευή θα γίνουν οι εισηγήσεις των Κωνσταντίνου Πέτσιου με θέμα «Ειδολογικά γνωρίσματα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού», Ηλία Τεμπέλη με θέμα «Η παρέμβαση του Αθανασίου του Παρίου στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθανασίου Ψαλίδα και Ευγενίου Βούλγαρη» και Αθανάσιου Φωτόπουλου με θέμα «Ο Διδάσκαλος του Γένους Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης (1713-1784)».
Η τελευταία συνεδρία περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των Χαράλαμπου Μηνάογλου με θέμα «Η σημασία της Ηπείρου για την επανάσταση του 1821: Θεωρία και Πράξη», Μιχαήλ Τρίτου με θέμα «Η προσφορά του Μετσόβου στην Επανάσταση του 1821», Εμμανουήλ Ξυνάδα «Η συμβολή των Ηπειρωτών στην ανάπτυξη της Μουσικής Τυπογραφίας (1820)» και συζήτηση.

Σχετικά άρθρα

«Φρένο» στην μεταφορά της Βιβλιοθήκης της Βελλάς

“Μύλος” για την περιουσία της Ακαδημίας Βελλάς

Γεωργία Χαλάτση

Προδιαγεγραμμένη η μεταφορά του υλικού