ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φρένο» στην μεταφορά της Βιβλιοθήκης της Βελλάς

«Σφραγισμένες» παραμένουν οι εγκαταστάσεις της πρώην Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Βελλάς μέχρι να υπάρξει ενημέρωση στην Μητρόπολη Ιωαννίνων για το υλικό που μεταφέρεται στην Ακαδημία της Αθήνας.

Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος αναμένει να υπάρξει επικοινωνία από το υπουργείο Παιδείας και από την ΑΕΑ Αθηνών, που θα συνεχίσει το εκπαιδευτικό έργο της καταργηθείσας Ακαδημίας Βελλάς, ενώ ξεκαθαρίζει πως η ιστορική Βιβλιοθήκη της Βελλάς ανήκει σε αυτήν, με την Μητρόπολη να έχει και την βούληση και την δυνατότητα να την συντηρήσει.

Οι δηλώσεις του κ. Μαξίμου έρχονται ως ανταπάντηση στην ανακοίνωση του προέδρου της ΑΕΑ Αθηνών, Αθ. Καψάλη, πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την πρώτη επιστολή του Μητροπολίτη, με τις αναφορές περί «πλιάτσικου».

Ο Μητροπολίτης ανασκεύασε εν μέρει, λέγοντας πως, όπως ανέφερε και στην επιστολή, η μεταφορά αντικειμένων χωρίς καμία ενημέρωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλιάτσικο. Επί της ουσίας ωστόσο, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η όποια μετακίνηση διοικητικών εγγράφων ή εξοπλισμού που ανήκει στην πρώην Σχολή της Βελλάς και κατ’ επέκταση του υπουργείου έπρεπε να γίνει έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου οι σπουδαστές να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ΑΕΑ Αθηνών.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, με τον ίδιο να ενημερώνεται ενώ βρισκόταν στην γερμανία, πως ξεκίνησε η μεταφορά αντικειμένων, αλλά και πως επίκειται έλευση φορτηγών προκειμένου να παραλάβουν και τα υπόλοιπα πράγματα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μάξιμο, έγινε με τα κλειδιά που κατείχε η πρώην Πρόεδρος της Σχολής Βελλάς, η οποία και αφυπηρέτησε.

«Εντύπωση μου προκάλεσε ότι η πρώην πρόεδρος δεν παρέδωσε τα κλειδιά ούτε σε εμάς ούτε στο υπουργείο, αλλά τα κράτησε και άνοιξε τις πόρτες και μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι αυτή την εβδομάδα θα ερχόταν φορτηγά για να φορτώσουν και τα υπόλοιπα πράγματα και μάλιστα και την ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής Βελλάς. Γι’ αυτό υπήρξε αυτή η έντονη αντίδραση και η έκκληση ώστε το υπουργείο και η ΑΕΑ Αθηνών να επικοινωνήσει μαζί μας», σημείωσε ο κ. Μάξιμος,. Σε επικοινωνία που είχε με τον Γ.Γ. και από την πλευρά του υπουργείου του εκφράστηκε η απορία γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία με την μητρόπολη για την ομαλή «μετάβαση» της Σχολής.

«Κακώς δεν έγινε τότε η επικοινωνία, κακώς κράτησε και χρησιμοποίησε τα κλειδιά η πρώην Πρόεδρος και λέω ξανά ότι περιμένουμε οι άνθρωποι της ΑΕΑ Αθηνών να επικοινωνήσουν μαζί μας, να δούμε ποια πράγματα πρέπει και δικαιούνται να πάρουν. Δεν είμαστε ούτε ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου, ούτε ενάντια στον νόμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο διευθυντής της ΑΕΑ Αθηνών ειρωνεύεται εμένα προσωπικά στην ανακοίνωσή του αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Μάξιμος, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του.

«Νομίζω ήταν μια άτυχη στιγμή και θεωρώ πως οι άνθρωποι της ΑΕΑ Αθηνών θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να επικοινωνήσουμε. Μέχρι τότε η Βελλά είναι σφραγισμένη, δεν μπορεί να μπει κανείς χωρίς δική μας συγκατάθεση. Αλλάξαμε τις κλειδαριές γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε τους χώρους μας», σημείωσε ο κ. Μάξιμος.

Ιδιαίτερο ωστόσο είναι το ενδιαφέρον της Μητρόπολης για την ιστορική Βιβλιοθήκη της Βελλάς, όπως και της ΑΕΑ Αθηνών, όπως διαφάνηκε από την ανακοίνωση του προέδρου. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν πως η ΑΕΑ Αθηνών διαθέτει ειδικά εργαστήρια για να εξασφαλίσει την συντήρηση και προστασία των παλαιτύπων.

Την φράση αυτή ο κ. Μάξιμος την εξέλαβε προσβλητικά για την Ήπειρο αλλά και για την Μητρόπολη. «Η Ήπειρος έχει όλες τις δυνατότητες συντήρησης, η Μητρόπολη ενδιαφέρεται αλλά έχουμε και τη θέληση η ιστορική βιβλιοθήκη της Βελλάς να μείνει στον τόπο της. Μάλιστα έχουμε μιλήσει με το πανεπιστήμιο ώστε να καταστεί προσβάσιμη για ερευνητές. Αν η Ακαδημία έχει αποδείξεις ότι αγόρασε κάποια βιβλία, εντάξει να το δεχτούμε και να τα πάρει, αλλά όχι να φύγει η Βιβλιοθήκη, πολλώ δε μάλλον που από του χρόνου θα λειτουργεί εκεί η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών και θα χρειαστούν τα βιβλία αυτά. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να συζητήσουμε και συνεργαστούμε, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους χώρους μας ανοικτούς. Θεωρούμε προσβολή να μην δέχονται να μιλήσουν μαζί μας και ετσιθελικά να πάρουν ότι αυτοί νομίζουν», κατέληξε ο κ. Μάξιμος.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ΑΕΑ Αθηνών επικαλείται αδυναμία πρόσβασης στα αρχεία της Βελλάς, σε ανακοίνωσή της προς τους σπουδαστές, ενόψει των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου. «Εξετάσεις των φοιτητών από την ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα αρχεία των φοιτητών, για την οποία δεν ευθύνεται η ΑΕΑΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων