ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τα βήματα από την καλλιέργεια έως την αγορά

Με τίτλο «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Ο θησαυρός της Ηπείρου» πραγματοποιήθηκε το διήμερο διαδικτυακό συνέδριο στο πλαίσιο του έργου «Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives – AGRIFARM», στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Ζίτσας.

Στόχος του συνεδρίου, όπως και του έργου AGRIFARM, ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για θέματα που αφορούν στη δημιουργία νέων συνεταιριστικών / συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, καθώς και στη συνεργασία με δίκτυα καταναλωτών, στην παροχή τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια – επεξεργασία – τυποποίηση και συσκευασία αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ιδεών και καινοτόμων σχεδίων προώθησης και marketing για την αγορά των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τον δήμο Ζίτσας (επικεφαλής εταίρος), τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΑΜΚΕ Κοινωνία Τριών Τρίτων, τον δήμο Torre Santa Susanna της Ιταλίας και τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας – CIA Apulia.

Χαιρετισμού απεύθυναν ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Stratis Συμβουλευτική ΕΠΕ Ν. Δημητριάδης, ο προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού & Οργάνωσης του δήμου Ζίτσας Ν. Γούσης και ο προϊστάμενος Επιδοτήσεων στον Γεωργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Στ. Τασιούλας.

Ακολούθησαν οι Έλληνες εταίροι του έργου, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και αυτές που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν ολοκληρώνεται το έργο.

Μεταξύ άλλων, η  Διευθύντρια Ερευνών στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) Πασχαλίνα Χατζοπούλου παρουσίασε και εισήγηση με θέμα: «Ερευνητικές δραστηριότητες για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου», ενώ ο Απόστολος Γείτονας παρουσίασε για λογαριασμό του δήμου Ζίτσας τις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον δήμο στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο, καθώς και εκείνες που προβλέπεται να υλοποιηθούν.

Για καινοτόμα προϊόντα από τα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας, παρουσίασε ο ιατρός Στ. Τζιμίκας και ιδιοκτήτης της εταιρείας ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΙΚΕ, στην οποία γίνεται καλλιέργεια, παραγωγή και μεταποίηση φαρμακευτικών φυτών και προϊόντων. Αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή που μπορούν να έχουν εκχυλίσματα από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά σε βιολειτουργικά προϊόντα στο μέλλον.

Στην αξία του συνεργατισμού, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν ώστε να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό cluster αναφέρθηκε η εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής, Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα Αικ. Γρηγοριάδου, ενώ ο εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Αθ. Ράγκος παρουσίασε την ομιλία του με θέμα: «Επενδύοντας στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά». Μέσα από επιχειρηματικά σχέδια (business plans) καθώς και χρηματοοικονομικές αναλύσεις για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, έγινε η διαπίστωση ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο αν. Καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ – αντιπρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας Ανδρ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στον Αγροτικό τομέα. Καλές πρακτικές από την εφαρμογή τους».

Μέσα από μια άρτια τεκμηριωμένη παρουσίαση οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας ΑΠΘ Δ. Λάζαρη για τον σημαντικό ρόλο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην υγεία και στην διατροφή, πώς αξιοποιούνταν από την εποχή της Αρχαιότητας, αλλά και πως μπορούν να αξιοποιηθούν στην γαστρονομία.

Για την «σημασία και τον ρόλο των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης» μίλησε ο αν. Καθηγητής Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ. Κασσαβέτης, ενώ στην σημασία της ορθής καλλιεργητικής πρακτικής των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου.

Το συνέδριο έκλεισε με τον Γεωπόνο M.L.A. Δ. Σγούρο, ο οποίος παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να κινηθεί ώστε να ξεκινήσει μια επιχείρηση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτόν τον σκοπό.

Σχετικά άρθρα

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση

Επαναφορά της πρότασης για μέτρα στήριξης των καφενείων