ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Η πανδημία προκάλεσε αλλαγές και στην επικοινωνία

Με πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την επίδραση της πανδημίας στη γλώσσα και στην επικοινωνία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας».

Πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το παρόν στο πρόγραμμα, που σχεδίασε, οργάνωσε και διηύθυνε ως επιστημονική υπεύθυνη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Νικολέττα Τσιτσανούδη– Μαλλίδη. Το πρόγραμμα, που προσφέρθηκε δωρεάν σε 200 περίπου φοιτητές, δημοσιογράφους, νομικούς και εκπαιδευτικούς, διήρκησε δύο και πλέον μήνες, και πυροδότησε έναν σοβαρό προβληματισμό για τους δεκάδες νέους όρους που αφορούν την υγειονομική κρίση και οι οποίοι εισέβαλαν βίαια στο λεξιλόγιό μας, ενώ αναγνωρίστηκαν με μεγάλη ταχύτητα από τα λεξικά. Υπογραμμίστηκε ότι η πανδημία προκάλεσε δραστικές αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ των ομιλητών της κοινότητας.
Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής, γλωσσικής προσαρμογής, επανασημασιολογήσεων των λέξεων, αλλά και άλλα που σχετίζονται με την ιδεολογική λειτουργία του λόγου, περιλαμβάνονταν στις θεματικές του σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή βράδυ, από τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιπλέον, το πρόγραμμα διαπραγματεύτηκε και το κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης του διχοτομικού λόγου σε εποχές κρίσεων και ειδικότερα σε σχέση με την κρίση της πανδημίας.
Οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν εργασία στο τέλος του προγράμματος και παρέλαβαν πιστοποιητικό αναγνώρισης της συμμετοχής τους, επεφύλαξαν δε εγκωμιαστικά σχόλια για τη δράση στα report papers που απέστειλαν.
Η Οργανωτική Επιτροπή του προγράμματος εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, καθηγήτρια Αικατερίνη Πλακίτση και στους ομιλητές, τον καθηγητή Κοινωνιογλωσσολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Κανάκη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Κύπρου Μαριάννα Κατσογιάννου, τη δημοσιογράφο, προϊσταμένη του Τομέα Ενημέρωσης και Προβολής του Κοινοβουλευτικού έργου τηλεοπτικού σταθμού Βουλή Τηλεόραση Αλεξία Κουλούρη, τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο, τον τέως πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας Γεώργιο Δ. Καψάλη, την υποψήφια διδάκτορα Ελένη Τσαλκατίδου, τον διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων στο Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» Μάνο Τσαλαμανιό, την αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ζωή Γαβριηλίδου, την καθηγήτρια Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Καραντζόλα και το μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ Ευάγγελο Ιντζίδη, ενώ ομιλήτρια ήταν και η κ. Τσιτσανούδη.

Σχετικά άρθρα

Μια συζήτηση για την πανδημία, 33 μήνες μετά

 Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός στο Καστελλόριζο

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες