ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες

Σε αποδρομή βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, με σημαντική μείωση στα νέα κρούσματα και τους θανάτους την τελευταία εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα και μείωση των τεστ που διενεργήθηκαν λόγω των εορτών.

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνώμων για περαιτέρω «χαλάρωση» των μέτρων, με τη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο, να παραμένει υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται από την Κυριακή 1η Μαΐου το covid pass, επανέρχεται η χωρητικότητα στα καταστήματα στο 100% και αναστέλλεται η χρήση πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Ακόμη, καταργούνται τα self test σε μαθητές και φοιτητές, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να σημειώνει ότι ήδη παρατηρείται σημαντική πτώση κρουσμάτων στα παιδιά.
Επίσης, η Επιτροπή εισηγήθηκε ένα rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου παραμένουν τα δύο rapid τεστ την εβδομάδα και ένα rapid τεστ σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ, μέτρο για το οποίο θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
«Τα κρούσματα πέφτουν η πανδημία έχει μπει πραγματικά σε δρόμο αποδρομής, ξεκινάμε μια κανονικότητα ακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά», τόνισε η υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Η κα. Γκάγκα αναφέρθηκε στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις, συνοψίζοντας σε κάθε περίπτωση πως οι μάσκες παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα 19% μείωση στις διαγνώσεις και 39% μείωση στους θανάτους, με λιγότερα ωστόσο τεστ λόγω των εορτών, ενώ διακρίνεται μια αποκλιμάκωση, συμβατή με την ύφεση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.
Αντίθετα, αυξημένη μεταδοτικότητα παρατηρείται στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη Νότιο Αφρική, όπου μπαίνει στον χειμώνα. «Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η πανδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για την δική μας χειμερινή περίοδο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σε ολόκληρη την χώρα τα κρούσματα κινήθηκαν την Πέμπτη χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο και καταγράφηκαν 7.580 νέα κρούσματα και 48 θάνατοι, ενώ στους 260 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Παράλληλα, στην Ήπειρο επιβεβαιώθηκαν 264 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 114 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 64 στην ΠΕ Άρτας, 57 στην ΠΕ Πρέβεζας και 29 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.

Σχετικά άρθρα

Ανέκρουσε πρύμναν το Υπουργείο Υγείας για τις διακομιδές

Μισόλογα και δικαιολογίες για «σπάσιμο» 6ης ΥΠΕ και διακομιδές

Στη «φαρέτρα» του ΠΓΝΙ ένα διαγνωστικό «υπερόπλο»