ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αναζητώντας νέα πρόσωπα της επιστήμης και στα Γιάννενα

Το British Council αναζητά τον νέο επιστήμονα που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα, και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό.

Ο διαγωνισμός FameLab 2021, που διοργανώνεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με το HUB Science τα τελευταία 14 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και τα Γιάννενα είναι οι τέσσερις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη προκριματική διαδικασία και θα αναδείξουν αυτούς που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό.
Ποια είναι όμως η διαδικασία; Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν στον μεγάλο τελικό τον Μάιο.
Ο προκριματικός των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε ψηφιακή μορφή, στο πλαίσιο του Ioannina Science Festival. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι τη Δευτέρα 1 Μαρτίου μέσα από την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab.
Ο νικητής του τελικού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο International FameLab 2021. Ο διεθνής τελικός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cheltenham Science Festival και φέτος θα έχει μια αποκλειστικά ψηφιακή μορφή.
Οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο, θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία από Βρετανούς experts. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.
Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός, σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Το British Council

Το British Council λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1939, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και τα γραφεία του βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς της Ελλάδας: υπουργεία, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σχολεία, μη κυβερνητικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η Βρετανία πρωτοπορεί στην επικοινωνία της επιστήμης και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προωθηθεί η επιστήμη σε ένα μη-επιστημονικό κοινό. Η επικοινωνία της επιστήμης έχει σκοπό να αλλάξει τα στερεότυπα σχετικά με τους ερευνητές, να καταδείξει στο κοινό τη χρησιμότητα των επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων και να ενθαρρύνει την επένδυση στην έρευνα.

Tο Ioannina Science Festival

To Ioannina Science Festival αποτελεί ένα από τα έξι διαφορετικά φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας που διοργανώνονται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία». Το συγκεκριμένο Science Festival έχει δημιουργηθεί από προηγούμενους διαγωνιζόμενους του FameLab: Ιωάννη Παπαχρήστο (Executive Director, εθνικός νικητής 2018), Δήμητρα Δεμερτζή (Creative Director, διαγωνιζόμενη το 2019), ενώ ο Αναστάσιος Νικολόπουλος (Project Leader, εθνικός νικητής 2020) είναι υπεύθυνος για την προκριματική φάση των Ιωαννίνων. Όλες οι δράσεις του Ioannina Science Festival περιλαμβάνουν ποικίλες, πρωτοπόρες και συνάμα διασκεδαστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε κάθε ηλικία, διατηρώντας άρρηκτο τον επιστημονικό του χαρακτήρα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από αυτά: επιστημονικά διαδραστικά δρώμενα, όπως πειράματα και εργαστήρια, συζητήσεις (debates), θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια (workshops), εκθέσεις, ομιλίες κτλ, ενώ θα προσκαλούνται να συμμετάσχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

Πληροφορίες
Ioannina Science Festival: Νικολόπουλος Αναστάσιος, τηλ : 6940118530,
anastasnikolop@gmail.com (θα προστεθεί αργότερα το email του ISF)
British Council: Βαγγέλης Κραββαρίτης, τηλ.: 2103692361, Vangelis.Kravvaritis@britishcouncil.gr